Geen extreme hoogbouw: LEAD gaat naar de tekentafel

Tegen alle normen in hebben de collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA en de VVD het extreme hoogbouwproject LEAD doorgedrukt: als het aan hen ligt verrijzen komende jaren drie woontorens van 65, 85 en 115 meter aan de Willem de Zwijgerlaan. De torens zijn een aantasting van de leefbaarheid, géén oplossing voor de woningnood en in strijd met de eigen regelgeving van de gemeente Leiden. De inspraak van omwonenden is neergesabeld. Het heeft er zelfs alles van weg dat de projectontwikkelaar Red Company BV het participatieproces heeft gemanipuleerd met ingehuurde schijninsprekers.
 
Partij Sleutelstad heeft zich steeds verzet tegen LEAD en de handelswijze van het stadsbestuur afgekeurd. In 2019 stonden we in de bres voor een referendum. Dat mocht niet baten: het college heeft het plan ondanks alle bezwaren van omwonenden toch doorgedrukt. De strijd is echter nog niet volledig gestreden: bewoners hebben een bezwaar aangespannen bij de Raad van State. Pas richting de zomer volgt een oordeel. Als het aan Partij Sleutelstad ligt wordt LEAD alsnog terug naar de tekentafel gestuurd.
 
Uiteraard is ook Partij Sleutelstad voor het toevoegen van woningen. Hoogbouw is daarbij onontkoombaar, maar dit moet wel passen in de wijk, moet in samenspraak met bewoners en de woningen moeten betaalbaar zijn. Partij Sleutelstad is daarom tegen extreme hoogbouw boven de 70 meter.
 
🗣️ Bouwen in samenspraak met bewoners
🏡 Bouwprojecten moeten passen bij de stad
🗼 Geen hoogbouw boven de 70 meter
🚫 LEAD gaat terug naar de tekentafel