Partij Sleutelstad bij Algemene Beschouwingen: “Te weinig aandacht voor gewone Leidenaar”

De coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en CDA heeft te weinig aandacht voor Leidenaars met een laag en middeninkomen. Dat was de centrale boodschap van fractievoorzitter Thijs Vos (Partij Sleutelstad) bij de Algemene Beschouwingen. In plaats van te investeren in de noden van de gewone Leidenaar wordt het belastinggeld uitgegeven aan megaprojecten.

Ondanks de positieve toon van de Kaderbrief, waarin de financiële situatie van Leiden rooskleurig wordt voorgesteld, stelt Vos dat de ambities van het stadsbestuur leiden tot onverantwoorde uitgaven en een toename van de schuldenlast. De belangen van de gewone Leidenaar worden daarentegen onvoldoende vertegenwoordigd, terwijl de nadruk ligt op prestigeprojecten die vooral yuppen, expats en studenten ten goede komen.

Positieve punten, maar fundamentele problemen blijven bestaan

Hoewel Vos erkent dat er enkele positieve aspecten te vinden zijn in de Kaderbrief, zoals extra middelen voor de stedelijke jeugdaanpak en de bibliotheek, blijft Partij Sleutelstad kritisch op de algemene koers van het college. “Het is een opluchting dat de eerdere aangekondigde bezuinigingen op het sociaal domein grotendeels zijn afgewend door extra geld vanuit het rijk, maar dit biedt geen garantie voor de toekomst,” aldus Vos. Het is sowieso de vraag of deze extra inkomsten sowieso overeind blijven met de nieuwe coalitie.

In de kern is de collegeagenda ongewijzigd. De schuldquote loopt nog altijd op tot een zorgwekkende 193%. Als gevolg van het ambitieuze investeringsprogramma van 1 miljard euro, zal Leiden binnen enkele jaren meer dan 60 miljoen euro per jaar kwijt zal zijn aan het afbetalen van schulden. Die kosten komen uiteindelijk bij de burger terecht. Vos: “Landelijke en internationale ontwikkelingen verzachten de pijn voor nu, maar uiteindelijk wordt de rekening gewoon weer bij de inwoners van Leiden neergelegd.”

Onverantwoordelijke investeringen: Leidse Ring Noord en verkeersknips

Een belangrijk punt van zorg blijft de Leidse Ring Noord, een project dat volgens Partij Sleutelstad exemplarisch is voor het wanbeleid van het huidige stadsbestuur. “Honderden miljoenen worden in dit prestigeproject gestoken, terwijl de problemen blijven toenemen,” stelde Vos. Hij wees op de voortdurende vertragingen en bijkomende kosten die het project al heeft gekend en waarschuwde dat het einde nog lang niet in zicht is.

Met het schrappen van de Leidse Ring Noord had het gehele tekort in het sociaal domein kunnen worden opgelost of hadden eerdere lastenverzwaringen kunnen worden teruggedraaid. In plaats daarvan blijven de miljoenen naar een bodemloze put” gaan. “Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, maar de gemeente Leiden wel,” voegde Vos eraan toe.

Vos hekelde daarnaast de plannen voor nieuwe verkeersknips in Leiden-West, waarvoor 42 miljoen euro is gereserveerd. Hij voorspelde dat ook dit project uiteindelijk veel duurder zal uitpakken dan nu wordt verwacht, zoals eerder gebeurde bij de Leidse Ring Noord. “Wij geloven voor geen seconde dat het daarbij zal blijven. Daarvoor is dit project te groot en complex,” aldus Vos.

De gewone Leidenaar wordt vergeten

Er is te weinig aandacht voor de belangen van de gewone Leidenaar. Vos betoogde dat de investeringen van de coalitie vooral gericht zijn op het creëren van een stad voor yuppen, expats en studenten, terwijl de behoeften van bewoners met een lager of middeninkomen genegeerd worden. “Wat als je een laag of middeninkomen hebt en je hebt een auto om naar je werk te gaan? Kun je dan nog in Leiden blijven wonen?” vroeg Vos zich af.

De woningbouwcijfers illustreren volgens Partij Sleutelstad deze scheefgroei. Van de 1.230 nieuwbouwplannen in Leiden zijn er 992 woningen bestemd voor studenten, terwijl er slechts 238 reguliere woningen worden gebouwd. Het is volgens Vos onduidelijk hoeveel van die woningen betaalbaar zijn voor de gewone Leidenaar en of er voldoende parkeervoorzieningen zijn.

Ook op andere dossiers zoals parkeren en de energietransitie worden de belangen van de inwoners met een lager inkomen onvoldoende meegenomen. “Wie rijk is, krijgt een parkeerplaats, maar wie dat privilege niet heeft, kan fluiten naar een parkeervergunning,” zei Vos. Hij uitte daarnaast kritiek op het warmtenet, waarvan hij vreest dat het leidt tot een monopoliepositie voor energiemaatschappijen, met hogere kosten voor de inwoners als gevolg.

De kloof tussen bestuur en inwoners verkleinen

Partij Sleutelstad ziet de problematische beleidskeuzes als een symptoom van een dieper liggend probleem: de kloof tussen het stadsbestuur en de Leidse samenleving. Volgens Vos wordt er te weinig geluisterd naar de zorgen van gewone inwoners en zijn de beleidskeuzes van de coalitie losgezongen van de realiteit waarin veel Leidenaren zich bevinden. “Het belang en perspectief van gewone Leidenaren wordt te vaak vergeten danwel genegeerd,” aldus Vos.

Die verkeerde beleidskeuzes staan niet op zichzelf. Ze zijn het gevolg van een kloof tussen deze raadszaal en een groot deel van de Leidse samenleving. Vos: “We moeten daarom niet alleen op individuele dossiers het beleid bijsturen, maar ook de structurele oorzaak van het probleem oplossen. De Leidenaar moet veel meer invloed krijgen op de besluiten die we in deze raadszaal nemen. De Leidenaar moet het stadsbestuur kunnen corrigeren en terugfluiten.”