Partij Sleutelstad: Voorzieningenniveau en absorptievermogen leidend bij omvang bijdrage asielopvang

© Chris de Waard

De bijdrage die Leiden levert aan de opvang van asielzoekers moet in verhouding staan met de omvang van Leiden, de beschikbare ruimte en het voorzieningenniveau in de stad en het absorptievermogen van de Leidse samenleving. Leiden is niet in staat om het aandeel van andere gemeentes op te vangen als zij zich daar na afschaffing van de spreidingswet van onttrekken. Partij Sleutelstad heeft hierover samen met de VVD een motie over ingediend.

Zowel Partij Sleutelstad als de VVD vinden dat Leiden een verantwoordelijkheid heeft om bij te dragen aan de opvang van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Dat is een verantwoordelijkheid die we op dit moment ook al ruim nemen als stad met de opvang van meer dan duizend asielzoekers en ontheemden uit Oekraïne.

Tegelijkertijd legt dit wel druk op het voorzieningenniveau in de stad. Raadslid Ron Derogee: “In deze stad is er nu al een tekort aan alles. Of het nou om huisvesting of om medische zorg gaat.”

Spreidingswet

Vooruitlopend op de invoering van de spreidingswet hebben de gemeentes in de regio Hollands Midden afspraken gemaakt over de verdeling van asielzoekers. Nu de spreidingswet weer wordt afgeschaft hebben verschillende partijen gepleit om meer asielzoekers op te vangen als andere gemeentes hun bijdrage verzaken. Draagkracht en draagvlak lijken zij daarbij niet in ogenschouw te houden. Volgens sommige partijen is er geen grens aan wat Leiden aankan.

Partij Sleutelstad ziet dat anders. Derogee: “We nemen deze verantwoordelijkheid als stad al ruim op ons. We moeten ook oog hebben voor de extra druk die dit legt op onze voorzieningen, zoals huisvesting, medische zorg en onderwijs.”

Samen met de VVD hebben we daarom een motie ingediend die uitspreekt dat 1) het aantal asielzoekers in verhouding moet staan met de omvang, de beschikbare ruimte, het voorzieningenniveau en absorptievermogen van Leiden en 2) dat Leiden niet in staat is om het aandeel van andere gemeentes op te vangen als zij zich daar na de afschaffing van de spreidingswet aan onttrekken.

De motie werd verworpen. Alleen Partij Sleutelstad en de VVD stemden voor.