Partij Sleutelstad in verweer tegen afpakken parkeervergunningen bewoners Oude Kooi

In de Oude Kooi dreigen bewoners allemaal hun parkeervergunning te verliezen als de Sleutels en de gemeente de sloop-nieuwbouwplannen van de Zuidelijke Blokken ongewijzigd doorzetten. Tot grote zorgen van de bewoners van deze buurt. Partij Sleutelstad is fel tegen het afpakken van parkeervergunningen van sociale huurders en is hier samen met de bewonerscommissie, VVD, ChristenUnie en SP tegen in het verweer gekomen.

Dat de bewoners van de Oude Kooi hun vergunning dreigen te verliezen is het gevolg van het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente Leiden. Dat bepaalt dat nieuwbouwwoningen zijn uitgesloten van een parkeerplaats op straat. Tegelijkertijd zijn ontwikkelaars en corporaties niet langer verplicht om parkeerplaatsen voor bewoners op eigen terrein aan te leggen (wel voor bezoekers). Deze regel geldt ook bij sloop-nieuwbouw. Alleen als exact hetzelfde aantal en soort woningen wordt teruggebouwd geldt een uitzondering.

De Sleutels wil de sloop-nieuwbouw echter aangrijpen om op deze plek meer woning te realiseren dan er nu staan. De huidige bewoners vinden dat op zich prima, mits zij een parkeerplaats behouden voor hun auto. Het huidige parkeerbeleid staat dat echter niet toe.

Tijdens een door de bewonerscommissie georganiseerde inloopavond bleek dat zowel de Sleutels als de gemeente zich hebben ingegraven. De Sleutels wil hoe dan ook extra woningen bijbouwen en de gemeente wil onder geen beding afwijken van het parkeerbeleid. Bewoners dreigen de pineut te worden van de onwil bij zowel de gemeente als de corporatie om tot een compromis te komen.

Motie gemeenteraad

Partij Sleutelstad steunt de bewoners van de Oude Kooi in hun verzet om hun parkeervergunning te behouden. Daarom heeft de fractie bij de bespreking van de Kaderbrief en Jaarstukken drie moties over dit onderwerp ingediend.

Op de eerste plaats hebben we samen met de VVD een motie ingediend over maatwerk bij sloop-nieuwbouwplannen. Indien er – zoals in de Oude Kooi – in een bouwplan maar een bescheiden aantal extra woningen worden toegevoegd, zou de regel waarmee bewoners uitgesloten worden van een parkeervergunning niet toegepast moeten worden.

Op de tweede plaats hebben we een motie ingediend die het college oproept om in het omgevingsplan vast te leggen dat bij de Zuidelijke Blokken exact hetzelfde aantal woningen terug gebouwd moet worden. Met die maatregel kan voorkomen worden dat de Sleutels een ontwerp doordrukt waarin bewoners hun parkeervergunning verliezen.

Helaas werden beide voorstellen afgewezen door de coalitie en linkse oppositie. Een derde motie waarin de Sleutels werd opgeroepen om hetzelfde aantal woningen terug te bouwen kreeg wel steun van een meerderheid in de raad.