Einddebat Kaderbrief: Inbreng Partij Sleutelstad

Donderdag 11 juli vond het einddebat over de Kaderbrief plaats. Partij Sleutelstad diende verschillende voorstellen in en mede in over zorg en bestaanszekerheid, veiligheid, parkeren, energietransitie en de opvang van asielzoekers. Lees hieronder over onze inzet.

Zorg en bestaanszekerheid: Samen met de SP hebben we een voorstel ingediend om extra geld vrij te maken voor zorg en ondersteuning. Op deze beleidsterreinen staat een bezuinigingstaakstelling die oploopt in de miljoenen. Fractievoorzitter Thijs Vos: “We geloven niet dat de taakstelling in het sociaal domein met alleen slimmer werken kan worden opgelost. Er is simpelweg meer geld nodig.” Verder heeft de fractie (ook met de SP) een voorstel ingediend om geen commerciële projecten (zoals de Sleutelpas) vanuit de reserve sociaal domein te financieren en om de overgebleven gelden van de energietoeslag in te zetten om energiearmoede tegen te gaan. Wat ons betreft krijgt het isoleren van VvE-complexen daarbij extra aandacht.

Veiligheid: Om overlast, ondermijning en criminaliteit het hoofd te bieden hebben we ons aangesloten bij het voorstel van de VVD om 1 miljoen euro te investeren in de veiligheidsketen, onder andere op het vlak van jeugd en ondermijning. Eerder is Partij Sleutelstad er in geslaagd om extra budget vrij te maken voor de stedelijke jeugdaanpak in de Stevenshof en voor het bestrijden van ondermijning. Dit voorstel werd helaas niet aangenomen.

Parkeerbeleid sloop-nieuwbouw: Dat sociale huurders hun parkeervergunning verliezen bij sloop-nieuwbouw is Partij Sleutelstad een doorn in het oog. Met ChristenUnie diende we een motie in waarin het college wordt opgeroepen om te waarborgen dat terugkeerders een parkeerplaats behouden na sloop-nieuwbouw. Verder dienden we voorstellen in over de Zuidelijke Blokken van de Oude Kooi, waar alle bewoners hun parkeervergunning dreigen te verliezen. Wij zijn hier middels twee moties tegen in het verweer gekomen.  

Opvang van asielzoekers: Samen met de VVD dienden we een motie in over de rol van Leiden bij de opvang van asielzoekers. Partij Sleutelstad vindt dat Leiden een bijdrage moet leveren aan de opvang van asielzoekers, maar deze moet wel in verhouding staan met de omvang en beschikbare ruimte, het voorzieningenniveau en het absorptievermogen van de Leidse samenleving. Leiden moet niet de het aandeel van andere gemeentes opvullen als zij zich daar, na afschaffing van de spreidingswet, van onttrekken. Andere gemeentes moeten zelf hun bijdrage blijven leveren.  

Lees hier de volledige bijdrage van fractievoorzitter Thijs Vos tijdens het einddebat.