Er wordt in Leiden vooral voor expats, yuppen en studenten gebouwd. Leidenaren met een laag- of middeninkomen komen er juist bekaaid van af. Tussen de 1230 woningen die in 2023 werden toegevoegd zaten slechts 12 betaalbare koopwoningen en 16 corporatiewoningen.
Vol trotst presenteerde bouwwethouder Terpstra vorige maand de nieuwbouwcijfers van 2023: Maar liefst 1.230 nieuwe woningen in één jaar. Meer dan ooit tevoren. Op het eerste gezicht een indrukwekkend resultaat. De collegecijfers verdoezelen echter voor wie er is gebouwd. Uit antwoorden op vragen van Partij Sleutelstad blijkt dat er tussen die 1.230 woningen slechts 12 betaalbare koopwoningen en 16 corporatiewoningen zitten.
Fractievoorzitter Thijs Vos: “Dat betekent dat slechts 1% van de nieuwe woningen sociale huur betreft en slechts 1% betaalbare koop. Een beschamend resultaat.”
Deze cijfers staan in schril contrast met de grote behoefte aan betaalbare woningen in de stad. De vraag naar sociale huurwoningen en koopwoningen in het lagere en middensegment is enorm, maar de realiteit is dat deze woningen nauwelijks worden bijgebouwd in Leiden. In plaats daarvan wordt er vooral heel veel dure huur en studentenhuisvesting toegevoegd.
Studentenwoningen domineren nieuwbouw
“GroenLinks, D66, PvdA en CDA bouwen vooral voor studenten, yuppen en expats, terwijl de gewone Leidenaar met een laag of middeninkomen het nakijken heeft,” aldus duo-raadslid Marcel Mioch. Van de 1.230 nieuwe woningen zijn er maar liefst 992 bestemd voor studenten. Mioch vervolgt: “Dat er veel woningen worden bijgebouwd voor studenten is niet per se verkeerd, maar de scheefgroei is enorm. Waar blijft de bouw voor de mensen die al jaren in Leiden wonen, werken en hier hun leven willen voortzetten?”
Leidenaren die een auto nodig heeft, hebben al helemaal pech. Parkeernormen bij nieuwbouw zijn extreem laag en zijn in de regel enkel bestemd voor het dure segment. “Is er eigenlijk ook maar één betaalbare woning met een parkeerplaats in Leiden toegevoegd?” vragen Vos en Mioch zich af. “Mensen moeten maar naar Waddinxveen of Alphen aan de Rijn verhuizen, lijkt de gedachte van dit college te zijn.”
Afschaffing verkameringsbeleid maakt problemen nog erger
De afschaffing van het verkameringsbeleid in heel Leiden maakt het probleem nog groter. Hierdoor mogen in bijna alle wijken eensgezinswoningen weer worden omgezet in kamers voor studenten en arbeidsmigranten. “Eensgezinswoningen worden onttrokken aan de daarvoor bedoelde doelgroep – Leidse gezinnen – terwijl juist in dat segment nauwelijks iets wordt bijgebouwd. Het is een gotspe,” aldus Vos.
Deze beleidskeuze wordt nog onbegrijpelijker door het feit dat het college juist wel een protectionistisch beleid voert als het aankomt op studentenwoningen. Mioch: “Leidenaren die al jaren op de wachtlijst staan voor een woning zijn uitgesloten van een studentenwoning. Waarom meet dit college met twee maten?”
Voor Partij Sleutelstad is het duidelijk dat de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en CDA met hun huidige woningbouwbeleid de stad veranderen in een plek die onbetaalbaar wordt voor de mensen die er al hun hele leven wonen. “Het wordt tijd dat dit college zich gaat richten op de behoeften van alle Leidenaren, en niet alleen de welvarenden en tijdelijke inwoners,” aldus de fractie. “We verwachten van het college een serieuze aanpak om dit tekort aan te pakken. Het is tijd dat er wordt gebouwd voor de mensen die onze stad draaiende houden en niet alleen voor studenten, yuppen en expats.”
Partij Sleutelstad
P/A Stadhuisplein 1
2311 EJ Leiden
info@partijsleutelstad.nl
IBAN: NL46 INGB 0006 2508 42
.
ANBI-gegegevens
AVG / Privacybeleid
Ontwerp & realisatie door Webprepare