Partij Sleutelstad: Geen grabbelton-constructies met geld voor zorg en armoede

Opnieuw doet het college een greep uit de reserve Sociaal Domein. Ditmaal om de aanloopkosten voor de Sleutelpas te financieren. De reserve Sociaal Domein is echter geen grabbelton voor politieke stokpaarden, maar voor zorg en armoedebeleid. Partij Sleutelstad heeft daarom samen met de SP een amendement ingediend om deze kosten ten laste te brengen van het programma Internationale Stad.

Onder de naam “Sleutelpas” wil de gemeente een kortingspas introduceren voor kunst, cultuur en sport. Bestaande armoederegelingen worden hierin geïntegreerd, maar de pas is nadrukkelijk voor breed gebruik bedoeld. Het idee komt uit de koker van GroenLinks, dat het bij de verkiezingen in 2022 als prominent campagneitem lanceerde.

Om de aanloop- en ontwikkelkosten te dekken doet het college een grote greep uit de reserve sociaal domein. Hiermee worden onder andere projectleiders aangesteld. In totaal wordt er bijna een miljoen euro onttrokken aan deze reserve, die bedoeld is voor zorg en armoedebeleid. De Sleutelpas is echter niet specifiek bedoeld voor minima en zal volgens de eigen prognose van het college in meerderheid gebruikt worden Leidenaren buiten deze doelgroep.

Eerder werd de reserve ook al gebruikt om het slavernij-monument en het programma Leiden Inclusief te betalen.

Politieke hobby’s

Partij Sleutelstad is niet tegen de sleutelpas, maar het zou in onze ogen ook geen prioriteit moeten zijn. Binnen het sociaal domein zijn er andere doelen en regelingen die dit geld verdienen, bijvoorbeeld de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de individuele inkomenstoeslag en declaratieregeling.

De aanloopkosten horen zeker niet vanuit de reserve sociaal domein betaald te worden. Duo-raadslid Marcel Mioch: “We hebben het al vaak gezegd: De reserve sociaal domein is geen grabbelton om politieke hobby’s en ambtenarensalarissen uit te betalen. De reserve sociaal domein dient voor het opvangen van risico’s binnen het sociaal domein. Zeker met de grote tekorten die gerapporteerd worden in de kaderbrief is deze onttrekking niet te verantwoorden.”

Partij Sleutelstad heeft daarom samen met de SP een amendement ingediend om deze onttrekking uit de reserve sociaal domein te stoppen. In plaats daarvan hebben we voorgesteld om de kosten te dekken door het budget voor programma Internationale Stad te verlagen. Het voorstel haalde echter geen meerderheid.