Partij Sleutelstad pleit samen met SvL, VVD en CDA voor cameratoezicht in de Binnenstad

Het college moet de mogelijkheden voor uitbreiding van cameratoezicht in de Leidse Binnenstad onderzoeken. Partij Sleutelstad heeft een motie van Studenten voor Leiden mede ingediend die hiertoe oproept. Aanleiding voor dit voorstel zijn de verschillende zedenincidenten die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en de zorgen over veiligheid van zowel inwoners als ondernemers.

Ondanks de inzet op de sociale veiligheid de afgelopen jaren, voelen veel mensen zich nog steeds onveilig in de Binnenstad tijdens de avonduren. Veel ondernemers maken zich zorgen om hun werknemers in de avond over straat te gaan en sommigen zijn zelfs gestopt met koopavonden om deze reden, zo blijkt uit een enquête van Centrum Management. Uit de ervaringen in het Stationsgebied en het Papegaaisbolwerk is gebleken dat camera’s een effectief middel kan zijn om de veiligheid te vergroten.

Raadslid Ron Derogee hield tijdens het debat zijn maiden speech. Daarbij zette hij het pleidooi voor cameratoezicht kracht bij met zijn ervaringen als wijkagent in Amsterdam Nieuw-West. Daar weigerde het stadsdeelbestuur ook halsstarrig om cameratoezicht in te zetten op het Osdorpplein. Er was een overval op een juwelier met een dodelijk slachtoffer voor nodig voordat het stadsdeelbestuur alsnog overstag ging om camera’s te plaatsen. Nadien nam de veiligheid toe op het plein.

Derogee: “Om overvallen op winkels, het lastigvallen van vrouwen en het afschaffen van de koopavond te voorkomen, mag uitbreiding van cameratoezicht niet ontbreken in de veiligheidsketen.”

In de motie die Studenten voor Leiden, Partij Sleutelstad, VVD en CDA indienden werd verzocht om eerst een verkenning uit te voeren naar uitbreiding van cameratoezicht in de Breestraat en Haarlemmerstraat en daarbij inzichtelijk te maken wat de structurele kosten zijn, welke infrastructurele aanpassingen nodig zijn, en welke locaties het meest effectief zouden zijn voor de inzet van camera’s. Het voorstel werd helaas verworpen.