Partij Sleutelstad tegen aanscherping Parkeerbeleid: “Losgezongen van de samenleving én losgezongen van de realiteit”

“Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker”. Dat vat de nieuwste aanscherping van het parkeerbeleid goed samen: Zone B wordt opgeknipt in een wirwar aan zones, dubbeltjesparkeren wordt afgeschaft en Leidse automobilisten worden met een hele hoop administratieve rompslomp opgescheept. Leidenaren zijn massaal tegen en de problemen stappelen zich op, maar de coalitie heeft zich volledig afgesloten voor kritiek.

Een bezorgde Leidenaar beschreef het treffend in een ingezonden brief: “Zodra je de straat uitrijdt kan je de portemonnee trekken. Wie op een regenachtige novemberdag zijn moeder denkt te gaan bezoeken, boodschappen wil doen bij zijn favoriete supermarkt aan de rand van de stad of een kastje wil langsbrengen bij een vriend wordt straks geconfronteerd met kosten of administratieve rompslomp met bezoekersvergunningen. En natuurlijk komt bijna overal het “dubbeltjesparkeren” te vervallen en wordt het gratis parkeren pas mogelijk na 21.00 uur. Dit heeft niets meer te maken met het terugdringen van vreemdparkeerders maar dit is ordinair binnenharken van geld en dwingen en frustreren van bewoners.

De problemen die het Leidse parkeerbeleid veroorzaakt stappelen zich inmiddels weg. Steeds meer groepen komen daardoor in de knel: Vrijwilligers lopen weg bij sportverenigingen. Docenten en zorgpersoneel worden op grote kosten gejaagd. Sociale huurders wordt hun parkeervergunning afgepakt.

“Losgezongen van de samenleving”

Fractievoorzitter Thijs Vos: “Mensen zitten niet op dit beleid te wachten. Je ziet het aan het toenemende verzet in Leiden. En je ziet het ook over de gemeentegrenzen heen. Overal waar mensen er wat te zeggen hebben, worden parkeerplannen als deze massaal weggestemd.”

De uitslagen van lokale referenda laten geen spaan heel van soortgelijke plannen. In Katwijk stemde 76% tegen uitbreiding van betaald parkeren, in Amersfoort 78% en in Haarlem zelfs 82%. Ook in de stadsdelen van het links-progressieve Amsterdam wordt consistent met percentages rondom 70% tegen GroenLinks-parkeerplannen gestemd.

Vos vervolgt: “Toch doen de coalitiepartijen alsof er niets aan de hand is. Zij steken een vinger in hun linkeroor en een vinger in hun rechteroor en gaan rustig door met het uitrollen van hun parkeerbeleid.” Pogingen van Partij Sleutelstad en de VVD om de aanscherpingen tegen te houden werden onder aanvoering van GroenLinks weggestemd. Voor Partij Sleutelstad dan ook geen enkele reden om voor dit raadsvoorstel te stemmen. Vos: “Dit beleid is losgezongen van de samenleving én losgezongen van de realiteit. Wij stemmen tegen.”