Partij Sleutelstad, VVD, CU en SP stellen actualiteitsvragen over verlies parkeervergunningen in Oude Kooi

© Incluzio

Alle bewoners van de zuidelijke blokken in de Oude Kooi dreigen hun parkeervergunning te verliezen. Als er na de renovatieplannen ook maar één woning extra woning wordt teruggebouwd, heeft geen enkele bewoner nog recht op een parkeervergunning. Binnen de buurt leven daarover grote zorgen, zo bleek tijdens een door de bewonerscommissie ingelast inloopavond. Fractievoorzitter Thijs Vos heeft daarom namens Partij Sleutelstad, VVD, ChristenUnie en SP actualiteitsvragen aan het college gesteld.

Na jaren plannenmakerij leek er eindelijk overeenstemming in het verschiet over de nieuwbouwplannen in het zuidelijk deel van de Oude Kooi. De Sleutels wil de zuidelijke blokken slopen en hier meer woningen terugbouwen. De bewoners kunnen zich daar op zich in vinden. Het Leidse parkeerbeleid gooit echter roet in het eten. Want als de Sleutels meer woningen terugbouwt dan er nu staan – al is het er maar één – verliezen alle bewoners hun parkeervergunning. Veel bewoners van de zuidelijke blokken zijn daar faliekant op tegen. Zonder 70% draagvlak kan het plan niet doorgaan.

Om deze impasse te doorbreken organiseerde de bewonerscommissie gisteravond een bewonersavond. Zowel het college als De Sleutels waren hierbij aanwezig om uitleg te geven en in gesprek te gaan. Ook verschillende leden van deze raad namen deel aan deze avond.

Zowel aanwezige bewoners als De Sleutels spraken zich uit voor behoud van parkeervergunningen voor terugkerende bewoners. Dit kan echter alleen met medewerking van de gemeente. De Sleutels heeft aangekondigd in gesprek te willen met de gemeente om maatwerk mogelijk te maken.

De fracties van Partij Sleutelstad, VVD, SP en ChristenUnie hebben daarom de volgende vragen aan het college.

  1. De Sleutels wil meer woningen terugbouwen dan er nu staan: Klopt het dat in dat geval alle bewoners hun parkeervergunning verliezen?
  2. Kunt u bevestigen dat de Sleutels ervoor pleit om terugkeerders hun parkeervergunning te laten behouden?
  3. Is het college bereid om in gesprek te gaan met de Sleutels over maatwerk voor terugkeerders, zodat deze impasse kan worden doorbroken?

De wethouder reageerde bevestigend op de vraag dat alle bewoners hun parkeervergunning verliezen als er ook maar één woning extra wordt terug gebouwd, maar toonde vervolgens geen enkele bereidheid om toe te werken naar een maatwerk-oplossing of compromis. Een in een vervolgvraag gesuggereerd compromis om dan in ieder geval terugkeerders hun vergunning te laten behouden werd onmiddellijk afgewezen.