Indiendatum: 26 april 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
Leiden is een stad van historie en erfgoed. Dat is ook terug te zien in de woningvoorraad: Een aanzienlijk deel van de woningen in Leiden dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Deze huizen geven onze stad kleur, maar zijn tegelijkertijd slecht geïsoleerd en weinig verduurzaamd. Bewoners zuchten onder hoge energierekeningen. Het isoleren en verduurzamen is echter een lastige opgave; eigenaren lopen daarbij tegen forse drempels aan.
Op de eerste plaats worden de mogelijkheden tot verduurzamen van de eigen woning beperkt door de regelgeving rond beschermd stadsgezicht en/of monumentenstatus van de woning, iets wat binnenkort bij de evaluatie van het welstandsbeleid zal worden besproken. Naast deze juridische barrière lopen eigenaren en bewoners van oude woningen eveneens tegen praktische en financiële problemen aan. Praktische problemen omdat woningen van voor 1940 vaak geen spouwmuur en kruipruimte hebben. Spouwmuurisolatie en vloerverwarming zijn dan niet mogelijk. In het verlengde daarvan vallen ook warmtepompen af, want bij het ontbreken van dergelijke isolatiemaatregelen is alleen een hybride warmtepomp toereikend om een woning te verwarmen. Volledige ontkoppeling van aardgas is voor die huizen geen haalbare kaart.
Voor zover er al mogelijkheden zijn is het verduurzamen van dergelijke woningen een kostbare operatie en bovendien beperkt door regelgeving van beschermd stadsgezicht en de monumenten status van hun woning. Een verduurzaming tot energie label D is dan meestal het hoogst haalbare. Een hoger energielabel zou in principe technisch wel kunnen, maar kost de eigenaar dan vele tienduizenden Euro’s. Dat gaat dus niet gebeuren.
Partij Sleutelstad vindt dat er vanuit de gemeente meer aandacht nodig is voor deze problematiek.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Deelt het college onze analyse dat de eigenaren van oude woningen tegen forse financiële, juridische en praktische barrières aanlopen als zij hun woningen willen verduurzamen? Zo ja, hoe gaat het college deze barrières wegnemen?
- Vindt het college dat er op dit moment voldoende wordt gedaan om de eigenaren/bewoners van oude woningen te ondersteunen bij het isoleren van hun woning? Zo nee, welke extra acties gaat zij ondernemen?
In Brussel en Den Haag worden vaak proefballonnen opgelaten over het verbieden van energielabels, maar hoe men dan een woning zonder spouwmuren en kruipruimte moet isoleren blijft onduidelijk. Bewoners zitten in de tussentijd met de handen in het haar. Bij de verkoop van een oude woning is een energielabel vooralsnog een verplichte voorwaarde.
- Welk perspectief schets de gemeente voor deze groep Leidenaren? Op welke manier kunnen zij op een haalbare en betaalbare manier hun woning isoleren?
Hoe lastig (en duur) de verduurzamingsopgave bij oude woningen ook is, toch zijn er voorbeelden van Leidenaren die er een heel eind in slagen om hun woningen te isoleren.
- Is het college bereid om best practices bij het isoleren van oude woningen te verzamelen en op een centrale plaats te bundelen, zodat alle Leidenaren gebruik kunnen maken van deze ervaring?
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.