Indiendatum: 6 juli 2021
Door: Maarten Kersten (Partij Sleutelstad)
Net als eerder bij de Professorenbuurt-Oost, de Gasthuiswijk, het Houtkwartier en de Raadsherenbuurt, staart voor de Hoge Mors een wijkvervanging in de planning. Daarbij wordt naast de nodige vervanging van het riool, ook tegelijkertijd de straten heringericht en het groen vernieuwd. Ook een voorgenomen onderdeel van de wijkvervanging is een radicale reductie van het aantal parkeerplaatsen in de wijk.
Over de wijkvervanging loopt op dit moment een participatietraject, onder andere via een enquête op het platform Doe Mee Leiden. Over het participatietraject en de inhoud van de plannen ontvingen wij zorgelijke signalen.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Kersten (PS) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
Van inwoners van de Hoge Mors begrepen wij dat zij niet zijn aangeschreven door de gemeente of de flyer te laat hebben ontvangen en daardoor niet op de hoogte waren van de informatieavonden en de enquête op Doe Mee Leiden.
1. Gaat het hier om een omissie of om een bewuste beleidskeuze?
a. Indien dat eerste, hoe heeft dit kunnen gebeuren?
b. Indien dat laatste, waarom is hiervoor gekozen? Vindt het college het passend dat niet alle Morsbewoners geïnformeerd zijn over het participatietraject?
2. Indien het om een fout gaat, wat wordt er dan door de college gedaan om deze fout te herstellen?
3. Klopt het dat de inspraaktermijn inmiddels is verlengd? Met welke termijn? Kan het college toezeggen dat de enquête pas wordt gesloten nadat alle Morsbewoners, ook degenen die zelfs nu nog niet zijn aangeschreven, ruim voldoende de tijd hebben gehad om de enquête in te vullen?
Een deel van de bewoners heeft nog altijd geen bericht ontvangen over het lopende participatietraject. De (digitale) bewonersavonden zijn echter inmiddels achter de rug, waardoor zij hieraan niet meer kunnen deelnemen. Wel was het voornemen om op maandag 5 juli een nieuw wijkbijeenkomst te organiseren.
4. Klopt het dat de wijkbijeenkomst op 5 juli uiteindelijk is afgezegd doordat er geen
aanmeldingen waren?
Een wijkbewoner attendeerde er ons op dat voor de bijeenkomst op 5 juli pas luttele dagen vooraf (2 juli) uitnodigingen zijn verstuurd, deze wederom niet door iedereen zijn ontvangen en dat de link waarmee men zich kon aanmelden voor de bijeenkomst niet werkte.
5. Hoe heeft het opnieuw zo mis kunnen gaan?
6. Is het college bereid om een nieuwe bewonersavond te organiseren, zodat ook de bewoners die niet aangeschreven zijn door de gemeente de gelegenheid krijgen om aan een bewonersavond deel te nemen? Zo nee, waarom niet?
Verder: Op de flyer over het participatietraject staat vermeld dat het riool wordt vervangen en dat er groen wordt toegevoegd, maar niet dat de wijkvervanging ook over het aantal parkeerplaatsen gaat. Dit terwijl juist de door het college nagestreefde (radicale) reductie van het aantal parkeerplaatsen een heet hangijzer is bij wijkvervangingen, zoals eerder ook bij de Professorenbuurt, Gasthuiswijk, Houtkwartier en Raadsherenbuurt. Ook op de hoofdpagina op Doe Mee Leiden1 wordt dit aspect niet genoemd.
7. Waarom is het aspect parkeren weggelaten op de flyers en de hoofdpagina op Doe Mee Leiden? Is het college het eens met Partij Sleutelstad dat bewoners juist over dit controversiële onderdeel geïnformeerd had moeten worden?
8. Zijn bewoners wel voldoende geïnformeerd dat de wijkvervanging ingrijpende gevolgen kan hebben op wonen en verkeer en niet slechts over het riool en het toevoegen van groen gaat?
De radicale reductie van het aantal parkeerplaatsen – in sommige straten soms zelfs de helft – heeft tot veel onrust geleid. De meeste inwoners van de Mors zitten hier helemaal niet op te wachten.
9. Is het college bereid om, in navolging van de wijkvervangingen in de Professorenbuurt en de Gasthuiswijk, het aantal te schrappen parkeerplaatsen sterk terug te brengen, naar een voor bewoners acceptabel aantal? Zo nee, waarom niet?
10. Klopt het, wat wij vernomen hebben, dat hoewel er inspraak mogelijk is via het Doe Mee Panel, de voorkeursalternatieven vanuit de gemeente al op tafel liggen?
11. Waarom is er niet voor gekozen om scratch on samen met bewoners aan een ontwerp te werken in plaats direct eigen voorkeursscenario’s voor te leggen?
Gezien de fouten die hebben plaatsgevonden bij het participatietraject heeft stichting Morse Tekens verzocht om het traject op te schorten en opnieuw te beginnen.
12. Is het college bereid om opnieuw te beginnen met het participatietraject?
13. Is het college daarbij bereid om bewoners een grotere rol te geven en het participatieniveau te verhogen naar adviseren of coproductie?
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.