Indiendatum: 22 december 2021
Door: Maarten Kersten (Partij Sleutelstad)
Partij Sleutelstad heeft begin 2020 aandacht gevraagd bij het college voor waterstof als de brandstof van de toekomst. In tegenstelling tot bij de verbranding van fossiele brandstoffen, komt bij het gebruik van waterstof geen koolstofdioxide, fijnstof of stikstof vrij. Waterstof heeft tegelijkertijd ook praktische voordelen ten opzichte van elektriciteit. Nederland beschikt bovendien met het aardgasnet over een fijnmazige infrastructuur in uitstekende en veilige condities die in de toekomst in potentie gebruikt kan worden voor waterstof. Ook het college heeft in beantwoording van schriftelijke vragen van Partij Sleutelstad[1] gematigd positief gereageerd op het stimuleren van waterstof als toekomstige brandstof.
Uit de Q&A tijdens één van de wijkgesprekken over de energietransitie is echter aangegeven dat Alliander verplicht is om in wijken die worden aangesloten op warmtenetten gasleidingen die niet meer voor het transsport van gas worden gebruikt op te ruimen. De fractie van Partij Sleutelstad is van mening dat het opruimen van het aardgasnet kapitaalvernietiging is.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Kersten (PS) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Klopt het dat Alliander verplicht is om gasleidingen op te ruimen bij aansluiting van een wijk op een warmtenet? Zo ja, is dit een wettelijke verplichting?
- Deelt het college de opvatting van Partij Sleutelstad dat zolang er zicht is op gebruik van het gasnet voor de transport van waterstof het opruimen van dit uitstekende, fijnmazige net een vorm van kapitaalvernietiging is?
- Is het college bereid om, indien de verplichting uit landelijke regelgeving voortvloeit, zich rechtstreeks of in gezamenlijk verband met andere overheden zich bij de rijksoverheid hard te maken voor wijziging van de wet om behoud van het gasnet mogelijk te maken?
[1] https://leiden.notubiz.nl/document/8555062/2#search=%22Waterstof%22
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.