Indiendatum: 31 mei 2022
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
PS heeft recentelijk kennisgenomen van het op de website van RTL Nieuws gepubliceerde interview met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge ‘Statushouders moeten vaker voorrang krijgen bij huurhuizen.’ (1). De strekking van het interview is in de afgelopen week in tal van landelijke en regionale media overgenomen. In het interview zegt de minister dat “indien nodig statushouders voorrang moeten krijgen boven andere woningzoekenden”. De minister zegt verder dat gemeenten een keuze hebben om hier afspraken over te maken met woningcorporaties en dat hij dwang zal uitoefenen en sancties kan inzetten wanneer gemeenten naar zijn oordeel onvoldoende statushouders huisvesten.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Heeft het college kennisgenomen van de inhoud van het interview zoals gepubliceerd op de website van RTL Nieuws?
- Kan het college aangeven hoeveel mutaties (vrijgekomen woningen) in de sociale huursector in Leiden hebben plaatsgevonden in de jaren 2019, 2020 en 2021? En hoeveel daarvan bij corporatiewoningen (excl. DUWO en SHWJ)? En bij DUWO en SHWJ?
- Kan het college aangeven in hoeveel gevallen in genoemde jaren vrijgekomen woningen zijn toegewezen aan statushouders? En hoeveel daarvan bij corporatiewoningen (excl. DUWO en SHWJ)? En bij DUWO en SHWJ?
- Kan het college aangeven in hoeverre de gemeente Leiden in de genoemde jaren de zogenaamde taakstelling (de met de woningcorporaties afgesproken aantallen te huisvesten statushouders) heeft gerealiseerd?
- Wat is het oordeel van het college over de door de minister gedane uitspraak dat “statushouders voorrang moeten krijgen op andere woningzoekenden”?
- Is het college het eens met Partij Sleutelstad dat het verbeteren van de positie van de ene kwetsbare groep op de woningmarkt (statushouders) niet ten koste mag gaan van andere kwetsbare groepen die voor hun huisvesting zijn aangewezen op de sociale huursector (zoals starters en gezinsvormers met een laag inkomen)?
- Is het college in dat geval dan bereid om in samenwerking met andere gemeenten of in VNG-verband bij de minister te bepleiten dat hij andere oplossingen moet zoeken om het probleem van de huisvesting van statushouders op te lossen? Zo nee, waarom niet?
Bronvermelding:
(1) Website van RTL Nieuws d.d. 25 mei 2022. Link:
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.