Indiendatum: 9 februari 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
In Leiden is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Dat geldt in het bijzonder voor corporatiewoningen en betaalbare koopwoningen. Voor het toevoegen van betaalbare woningen krijgt Leiden voor vier locaties subsidie van de rijksoverheid: de Lammenschansstrip, het Werninkterrein, Leiden Campus – Stationsgebied, en De Zwijger. Samen goed voor bijna vierduizend woningen.
De Lammenschansstrip en het Werninkterrein zijn beiden onderdeel van de eerste tranche van de Woningbouwimpuls-subsidie. Dit zijn dan ook de bouwprojecten waar het eerst de schop in de grond zal gaan. Nadat vorig jaar al Hof 36 in aanbouw is genomen, ontving de raad onlangs de raadsvoorstellen voor twee volgende projecten: de appartementencomplexen Zirro en Schouls. In totaal ontvangt Leiden zo’n €6.824.708,- voor de projecten op de Lammenschansstrip.
Het ziet er op het eerste gezicht uit als een goed bouwplan – er zijn door bewoners en andere belanghebbenden ook geen bezwaren ingediend – maar het valt Partij Sleutelstad wel op dat er slechts 30% sociale huurwoningen en 20% middensegment wordt toegevoegd. De overige 50% valt in de categorie overig (dus: duur). Weliswaar dateren de afspraken met de eigenaar van voor de nieuwe normen die in het Beleidsakkoord worden gesteld (35% sociaal + 35% middensegment), maar juist ook ten opzichte van de andere WBI-bouwplannen is dit opvallend laag (zowel landelijk als in Leiden[1]).
Sterker nog: van alle bouwplannen die tot de eerste tranche van de WBI-subsidie behoren heeft dit bouwplan het laagste percentage betaalbaar in heel Nederland.[2] Op de voet gevolgd door een ander Leids bouwplan: het Werninkterrein. De meeste bouwplannen uit deze tranche voegen ten minste drie vijfde en vaak zelfs twee derde betaalbaar toe. Een Eindhovens bouwplan is zelfs 100%(!) betaalbaar.
Dit roept bij ons de vraag op waarom er bij een bouwproject dat mede met rijkssubsidie wordt gerealiseerd niet een hoger ambitieniveau is gehanteerd. Des te meer omdat er in Leiden steeds minder plaatsen zijn waar op grote schaal woningen kunnen worden toegevoegd. Juist daarom zouden hier vooral woningen moeten worden toegevoegd die betaalbaar zijn en dat blijven.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Waarom is er – gezien de rijkssubsidie – bij het maken van afspraken met de eigenaar niet een ambitieuzere norm afgesproken dan die in het toenmalige beleidsakkoord was afgesproken?
- Is het college het met ons eens dat juist vanwege de beperkte ruimte die Leiden heeft om te bouwen, het van groot belang is dat de woningen die op deze schaarse ruimte worden gerealiseerd betaalbaar zijn én blijven?
- Hoe kijkt het college er op terug dat Leiden het laagste ambitieniveau hanteerde van de betreffende WBI-tranche in heel Nederland?
- Is het college het met ons eens dat het een gemiste kans is dat slechts 50% betaalbaar is?
Voor Zirro en Schouls is inmiddels een bestemmingsplanwijziging aan de gemeenteraad voorgelegd. Er zullen echter nog meer bouwplannen in de Lammenschansdriehoek volgen.
- Is er nog ruimte om bij de verdere projecten die onderdeel zijn van de Lammenschansstrip het aandeel betaalbare woningen alsnog op te hogen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is het college bereid om onderhandelingen te starten met de ontwikkelaar hieromtrent en daar de raad over te informeren?
- Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden voor de inhoudelijke behandeling van het Bestemmingsplan ‘Lammenschansweg – Zirro en Schouls’ in de commissie SO?
[1] Bij Leiden Campus – Stationsgebied en De Zwijger gaat het om 75% respectievelijk 70% betaalbaar.
[2] https://experience.arcgis.com/experience/2c2ea4b746e343f08043968045485b27/?data_id=dataSource_1-WoningbouwViewer_6270%3A24&draft=true
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.