Indiendatum: 22 februari 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
Het isoleren van woningen leidt tot een lagere energierekening en een afname van CO2-uitstoot door een lager energiegebruik. Isoleren dient dan ook een topprioriteit te zijn. Helaas blijkt bij Verenigingen van Eigenaren het isoleren en verduurzamen maar lastig op gang te komen. Redenen hiervoor zijn een gebrek aan financiële middelen, beperkte toegang tot subsidies en andere overheidsregelingen, en complexe besluitvorming. Bewoners zijn immers gezamenlijk eigenaar en kunnen daarom alleen bij (grote) meerderheden in vaak meerdere vergaderingen besluiten tot groot onderhoud.
In totaal kent Leiden immers 1.650 Verenigingen van Eigenaren, waar 14.155 woningen en bijna 7.000 andere eenheden (zoals winkels) deel uit van maken. Dat is een kwart van alle Leidse woningen. Tussen Verenigingen van Eigenaren zijn er grote verschillen. Enerzijds zijn er de duizend kleine VvE’s die bestaan uit twee tot acht appartementen, zoals portiekwoningen of woningen die zijn gesplitst in boven- en benedenwoningen. Deze kleine VvE’s bestaan samen uit 2.500 woningen. Deze stammen veelal uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Anderzijds zijn er de grote, veelal in de buitenwijken gelegen flats, die soms uit meer dan honderd woningen bestaan. Deze middelgrote en grote VvE’s herbergen gezamenlijk meer dan tienduizend woningen in Leiden.[1]
Ondanks de verschillen hebben Verenigingen van Eigenaren de gemene deler dat de meeste VvE-complexen uit de vorige eeuw dateren en dat ze niet voldoen aan de isolatienormen die we tegenwoordig stellen. Energielabel G is geen uitzondering. Gasverbruik en energierekeningen zijn daardoor hoog. Waar bij sociale huurwoningen corporaties verplicht zijn om te verduurzamen en woningeigenaren in principe zelf aan de slag kunnen, is men hier bijna volledig afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren.
Wat de fractie van Partij Sleutelstad betreft verdienen Verenigingen van Eigenaren dan ook bijzondere aandacht van de gemeente.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Is het college bekend met de problemen waar VvE’s tegenaan lopen bij isolatie- en andere verduurzamingsmaatregelen? Zo ja, wat heeft zij dan tot nu toe gedaan om deze problemen te adresseren?
- Is het college het met ons eens dat VvE’s ook mee moeten kunnen gaan in de verduurzaming van woningen?
De gemeente Leiden hanteert op dit moment al een aantal regelingen die Leidenaren ondersteunen bij het verduurzamen en isoleren van woningen.
- Kan het college per bestaande verduurzamings- en isolatieregeling aangeven of VvE’s en/of individuele VvE-bewoners hiervoor in aanmerking komen?
- Is het college het met ons eens dat de verduurzaming van VvE’s meer aandacht verdiend van de gemeente?
De vier grote steden hebben de problematiek bij VvE’s expliciet erkend en hebben of zijn bezig met het opzetten van programma’s die VvE’s ondersteunen bij isolatie en verduurzaming. Zo heeft de gemeente Amsterdam een VvE-aanpak opgezet, die onder andere bestaat uit gratis advies en begeleiding van VvE’s, subsidie en leningen om knelpunten bij de verduurzaming van VvE’s weg te nemen en een inkoopactie voor kleine VvE’s.
In Leiden zijn VvE’s en hun bewoners juist uitgesloten van bijvoorbeeld de recent gelanceerde advies- en inkoopactie voor energiebesparende maatregelen.[2]
- Is het college bereid om in navolging van Amsterdam en andere grote steden een specifieke VvE-aanpak te ontwikkelen?
- Hoe kijkt het college naar de maatregelen die Amsterdam voor VvE’s heeft geïnitieerd? Is zij bereid om deze over te nemen? Zo nee, waarom niet?
- Waarom heeft Leiden (kleine) VvE’s en hun bewoners uitgesloten van de advies- en inkoopactie voor energiebesparende maatregelen?
Gemengde VvE’s:
Verenigingen van Eigenaren bestaan niet alleen uit koopappartementen, maar kunnen ook uit huurwoningen bestaan. In dat geval is sprake van een gemengde VvE: Er is dan veelal sprake van een verhuurder die een groot aantal appartementsrechten bezit en enkele tot tientallen particuliere woningeigenaren. Duizenden Leidenaren huren een woning in een VvE-complex. Zij hebben een bijzondere positie: zij hebben geen stemrecht in de vergadering van de VvE, maar zijn wel afhankelijk van de beslissingen van de VvE.
- Is het college het met ons eens dat dit laatste een onwenselijke situatie is?
- Is het mogelijk om met verhuurders (bijvoorbeeld in de prestatieafspraken met corporaties) afspraken te maken die die betrokkenheid van VvE-huurders waarborgen? Zo ja, is het college daartoe bereid?
Afgaande op een reportage van omroep Sleutelstad[3] zijn corporaties niet altijd even proactief betrokken bij isolatie- en onderhoudsplannen van VvE-complexen waar zij woningen bezitten.
- Heeft het college in de prestatieafspraken specifieke afspraken gemaakt met corporaties over hun rol en betrokkenheid bij isolatie en onderhoud van gemengde VvE’’s? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Tijdelijk Noodfonds Energie:
Een aantal energiebedrijven en schuldhulpverleningsorganisaties hebben met ondersteuning van de Rijksoverheid het Tijdelijke Noodfonds Energie opgezet. Indien een huishouden te veel van het inkomen kwijt is voor energie dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening. Daarbij maakt het niet bij welke energieleverancier het huishouden is aangesloten. Dit kan voor Leidenaren die hard worden geraakt door de hoge energiekosten een belangrijke uitkomst zijn.
Alleen huishoudens met een eigen contract komen hier echter voor in aanmerking. Het gevolg is dat Leidenaren die in flats met blokverwarming wonen zijn uitgesloten. Op dit vlak vallen de bewoners van (gemengde) VvE’s – naast anderen – dus ook buiten de boot.
- Is het college het met ons eens dat dit een schrijnende situatie is? Zo ja, is het college bereid om er bij het Noodfonds op aan te dringen om ook een passende regeling voor huishoudens met blokverwarming op te zetten?
- Wat kan het college doen voor bewoners die in deze schrijnende situatie terecht komen?
Voetnoten:
[1] https://sleutelstad.nl/2022/12/09/beter-isoleren-van-10-000-leidse-vve-woningen-stagneert/
[2] https://gemeente.leiden.nl/bestuur/publicaties/persberichten/start-inkoopactie-voor-zonnepanelen-en-isolatie/
[3] https://sleutelstad.nl/2023/02/01/operatie-merendonk-114-koop-en-huurflats-samen-verduurzamen/
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.