Indiendatum: 9 januari 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
Daags voor Kerst maakte het college per persbericht bekend dat er bovenop de Kopermolen in de Merenwijk een extra flat van acht bouwlagen komt. Een dergelijke woontoren is nooit voorzien in de plannen die zijn vastgelegd in het Gebiedspaspoort Hart van de Merenwijk en een uitwerking daarvan die vorig jaar is gepresenteerd. Deze aanpassing is naar wat wij begrijpen een onderonsje tussen de gemeente en de Rotterdamse vastgoedeigenaar Van der Vorm. Zowel omwonenden als de wijkvereniging is kennelijk niets gevraagd.
In de Merenwijk is terecht met woede en onrust gereageerd op deze eigenstandige aanpassing van de plannen, zoals afgelopen weken uitgebreid is bericht door het Leidsch Dagblad[1] en Sleutelstad.nl.[2]
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Klopt het dat over de toevoeging van deze extra flat geen overleg met de wijkvereniging en bewoners heeft plaatsgevonden? Zo ja, waarom niet?
Over de gebiedsontwikkelingen bij de Kopermolen hebben uitgebreide participatietrajecten plaatsgevonden. De gemeente en projectontwikkelaar passen dit nu eenzijdig aan.
- Tijdens het participatietraject was bebouwing bovenop de Albert Heijn niet eens aan de orde omdat de constructie dit niet aan zou kunnen? Waarom nu opeens wel?
- Ziet het college in dat hierdoor op z’n minst verkeerde verwachtingen zijn gecreëerd bij bewoners?
- Vindt het college het van betrouwbaar bestuur getuigen dat de gemeente en een vastgoedeigenaar eigenstandig afwijken van een plan dat in samenspraak met bewoners tot stand is gekomen?
Gezien de geschiedenis van dit project is de gang van zaken extra teleurstellend: Eerdere bouwplannen rond deze locatie, met een woontoren van 100 meter in het groen, waarbij de mening van Merenwijkers in eerste instantie massaal ter zijde werd geschoven leidde tot een krachtmeting tussen Merenwijkers en de gemeente die het vertrouwen van veel wijkbewoners ernstig heeft beschadigd. Pas nadat onder een volgend college de bouwplannen naar de tekentafel werden gestuurd en onder regie van de gemeente een nieuw participatietraject werd opgestart werd herstel van het vertrouwen weer ingezet. Ondanks de aanvankelijke valse start leidde dat uiteindelijk toch tot een breed ondersteund plan. Deze eenzijdige actie van de gemeente zet het prille vertrouwen weer op het spel.
- Deelt het college onze vrees dat deze eenzijdige acties het herwonnen vertrouwen weer teniet doet?
- Waarom is er gezien de geschiedenis rond de Kopermolen niet met meer sensitiviteit gehandeld door de gemeente?
Een bewoner van de Merenwijk heeft gewezen op uitspraken van functionarissen van de vastgoedeigenaar die voorkomen eerdere WOB-stukken, die de suggestie wekken dat Merenwijkers eerst leuke dingen gegeven zal worden, maar dat daarna het zuur zal volgen.
- Op welk moment zijn de nieuwe plannen voor deze flat aan de orde gekomen? Was dit op initiatief van de gemeente of van Van der Vorm?
- Kan het college uitsluiten dat bewoners bewust eerst ‘leuke dingen’ gegeven zijn om draagvlak te creëren om daarna pas onderdelen waar weerstand tegen is te presenteren?
- Kan het college uitsluiten dat er nog meer nieuwe flats uit de hoge hoed komen?
[1] Extra flat bij Leidse Kopermolen hernieuwt wantrouwen jegens gemeente | Leidsch Dagblad
[2] https://sleutelstad.nl/2023/01/03/bezorgdheid-over-extra-woningen-op-albert-heijn-in-merenwijk/
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.