Indiendatum: 13 september 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
De krapte op het elektriciteitsnet is een groot probleem. In Leiden Zuidwest en een deel van Noord is de capaciteit van het stroomnet reeds bereikt. Grootgebruikers als bedrijven kunnen in deze wijken niet meer aangesloten worden op het net. In andere delen van Nederland zijn de problemen nog groter. Alliander luidde begin dit jaar de noodklok: Als het zo door gaat zullen ook huishoudens niet meer aangesloten kunnen worden.[1]
Ondanks de grote inspanningen van de gemeente en Liander dreigt dat doembeeld steeds meer realiteit te worden: In het Leidsch Dagblad van dinsdag 12 september verscheen het artikel “Appartementen Noordwijk en Leiden zijn klaar, maar er is geen stroom” [2] over twee nieuwbouwprojecten die niet aan het stroomnet aangesloten kunnen worden: De ‘Residence van Henegouwen’ in Noordwijk en appartementen aan het Utrechtse Jaagpad in de Leidse Rijndijkbuurt. In Noordwijk is dit direct gerelateerd aan netcongestie; bij de Leidse nieuwbouw spelen naast de krapte op het stroomnet ook fouten in de planning. In beide gevallen kunnen de appartementen pas een jaar later worden opgeleverd omdat ze voorlopig niet op het net kunnen worden aangesloten.
Gezien de verzwaring van het stroomnet niet vandaag of morgen afgerond zal zijn, maar er tegelijkertijd wel duizend woningen per jaar opgeleverd moeten worden maken de fracties van Partij Sleutelstad en VVD zich zorgen.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stellen de leden Vos (Partij Sleutelstad) en Leest (VVD) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Heeft het college kennisgenomen van dit artikel? Zo ja, wat is uw reactie op dit artikel?
- Heeft de gemeente enige betrokkenheid bij de casus aan het Utrechts Jaagpad?
- Speelt dit probleem bij meer bouwprojecten? Zo ja, bij welke bouwprojecten?
- Wat zijn de verwachtingen van het college op het vlak van netcongestie? Wat betekent dit voor de woningbouwambities?
In de Kaderbrief hebben we gelezen dat Leiden tot en met 2025 €500.000,- euro per jaar uitgeeft aan oplossingen voor netcongestie op gebieds- en casusniveau, expertise en ‘procesgeld’. Ondertussen wordt ingezet op uitbreiding van het net met een 150kV station in Hazerwoude-Rijndijk en een 50kV station in de Vlietzone.
- Heeft de jaarlijkse investering van 5 ton al iets opgeleverd? Zo ja, wat?
- Kunt u garanderen dat de komst van een 50kV station in ieder geval geen vertraging zal oplopen door gebrek aan ambtelijke capaciteit of medewerking?
In het artikel worden noodstroomaggregaten als een oplossing voor de korte termijn genoemd: In dat geval zouden de appartementen wel direct bewoond kunnen worden. Liander is echter niet bereid om deze te plaatsen omdat ze dit niet als haar verantwoordelijkheid beschouwd.
- Wat zijn de voor en nadelen van het plaatsen van noodstroomaggregaten? Ziet u dit als een oplossing om woningbouw bij gebrek aan ruimte op het stroomnet toch door te laten gaan?
- Vindt u dat Liander of de gemeente hierin een verantwoordelijkheid heeft? Zo nee, waarom niet?
De gemeenteraad heeft Alliander opgeroepen om gemeentes binnen haar verzorgingsgebied die nog geen aandeelhouder zijn proactief aan te sporen om alsnog hun bijdrage aan de kapitaalversterking van Alliander te leveren. Het college heeft deze wens in het aandeelhoudersoverleg ingebracht.
- Kunt u hierover een terugkoppeling geven? Gaat Alliander aan de slag met deze oproep?
Voetnoten:
[1] https://www.parool.nl/nederland/alliander-slaat-alarm-netwerk-vol-huishoudens-wacht-stroomuitval~be94182b8/
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.