Indiendatum: 25 oktober 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
Nieuwe politieke partijen kunnen alleen deelnemen aan verkiezingen als zij door ten minste 30 kiesgerechtigde burgers (per kieskring) worden ondersteund. Voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen was dit mogelijk in de periode maandag 25 september t/m maandag 9 oktober en op woensdag 11 oktober en donderdag 12 oktober.
Het afleggen van een ondersteuningsverklaring voor een nieuwe politieke partij vindt plaats bij de gemeente. De gemeente verifieert daarbij de identiteit en kiesgerechtigdheid van de betreffende burger en controleert of hij of zij niet ook al een ondersteuningsverklaring van een andere partij heeft ondertekend. Iedere kiesgerechtigde burger mag namelijk voor maximaal één partij (per verkiezing) een ondersteuningsverklaring ondertekenen.
De kieswet verplicht dat alle verkiezingsbescheiden (met uitzondering van instemmingsverklaringen van kandidaten) vernietigd worden zodra de kandidatenlijsten onherroepelijk zijn vastgesteld door het centraal stembureau.[1] Het bijhouden van afgelegde ondersteuningsverklaringen heeft vanaf dan immers geen enkel doel meer.
Ons is echter bekend geworden dat de gemeente Leiden deze informatie voor in ieder geval voor de afgelopen verkiezingen niet heeft vernietigd. Ambtenaren van Burgerzaken hebben via de gemeentelijke systemen nog steeds inzage in de partij die burgers bij de Provinciale Statenverkiezingen 2023 hebben ondersteund.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Is het college op de hoogte dat deze informatie voor in ieder geval de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen niet vernietigd is en nog steeds inzichtelijk is voor ambtenaren van Burgerzaken?
- Van welke verkiezingen heeft de gemeente deze informatie bijgehouden?
- Is sprake van een ommissie of is het een bewuste keuze om de politieke affiliaties van burgers te registreren (ook nadat deze informatie niet meer relevant is)? In dat laatste geval: Welke redenen heeft de gemeente hiervoor? Hoe ziet u dat in relatie tot de Kieswet?
- Waarom wordt überhaupt geregistreerd voor welke specifieke partij burgers een ondersteuningsverklaring hebben ondertekend? Je zou immers ook alleen kunnen registreren of een burgers wel of niet een ondersteuningsverklaring heeft ondertekend.
- Is het college het met ons eens dat het bijhouden welke partijen Leidenaren in het verleden hebben ondersteund een inbreuk op de privacy van Leidenaren is?
- Is het college bereid om deze informatie voortaan te vernietigen vanaf het moment dat de Kiesraad / het centraal stembureau onherroepelijk heeft vastgesteld dat een partij kan deelnemen aan de verkiezingen?
[1] Artikel I 19 van de Kieswet. Zie ook: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/kandidaatstelling/beoordeling-kandidatenlijsten
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.