Indiendatum: 20 juli 2023
Door: Thijs Vos (Partij Sleutelstad)
De Rivierenbuurt gaat komende jaren flink op de schop: De twaalf verouderde flats worden gesloopt en er komen zo’n 450 à 500 nieuwe, energiezuinige woningen voor terug. Tegelijkertijd wordt ook de openbare ruimte opnieuw ingericht. Door de gemeente wordt op dit moment gewerkt aan de Gebiedsvisie waarin de plannen voor de Rivierenbuurt worden vastgelegd. In de voorbereiding van deze Gebiedsvisie heeft een uitgebreid en actief participatietraject plaatsgevonden. Dat heeft geresulteerd in meer dan honderden reacties die geland zijn in de 36 aanbevelingen die in de concept-Gebiedsvisie beschreven worden.
Met de input over de openbare ruimte is veel gedaan en overgenomen. Dat verdient complimenten. Anders ligt dat op het vlak van wonen en woonklimaat. De gemeente geeft zichzelf weliswaar zes groene vinkjes bij dit thema, maar vijf van die zes punten zijn rechtstreeks aan het beleidsakkoord ontleend, terwijl huurders juist heel veel zorgen en suggesties hebben ingebracht op de inrichting en vorm van de bouwblokken, gemeenschappelijke galerijen i.p.v. balkons. bergingen, akoestiek, bezonning en privacy. Zie bijvoorbeeld de vele reacties van huurders op Doe Mee Leiden.[1] Deze zaken worden nauwelijks tot niet geadresseerd in de (concept-)Gebiedsvisie.
Georganiseerde en individuele bewoners hebben bovendien wel heel erg weinig tijd gekregen om te reageren op de concept-gebiedsvisie, namelijk slechts twee weken en dat in een vakantieperiode.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Vos (Partij Sleutelstad) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Wat is de reden dat het college bewoners zo kort de tijd heeft geboden om te kunnen reageren op de concept-gebiedsvisie?
- Waarom worden de reacties en zorgen van huurders op het vlak van wonen en woonklimaat zo weinig geadresseerd in de gebiedsvisie?
- Komen deze punten later in het proces nog aan de orde? Zo ja, op welke momenten en bij welke besluiten?
De agenda van de commissie Stedelijke Ontwikkeling zit in de maanden na het zomerreces bomvol. Bespreking in de raad voor november lijkt er daardoor sowieso niet in te zitten. Het overhaast afwerken van een tot nu toe grotendeels goed verlopen participatietraject zal daarmee niet tot een snellere doorlooptijd leiden, maar kan op de langere termijn wel het proces verstoren. Dat is niet wenselijk en kan uiteindelijk juist tot een langere doorlooptijd leiden.
- Is het college bereid om bewoners alsnog langer de tijd te geven om op de concept-gebiedsvisie te reageren?
- Is het college bereid om alsnog de tijd nemen om serieus te onderzoeken of de reacties van huurders over dit thema alsnog verwerkt kunnen worden in de gebiedsvisie voordat het definitieve ontwerp wordt vastgesteld?
[1] https://doemee.leiden.nl/nl-NL/projects/gebiedsvisie-rivierenbuurt-1?view=card
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.