Indiendatum: 12 oktober 2021
Door: Maarten Kersten (Partij Sleutelstad)
De gemeente Leiden bezit sinds jaar en dag een groot aantal panden in de stad. Uit eerdere raadsvragen bleek dat het tien jaar geleden zelfs om honderden panden ging. Een belangrijk deel daarvan werd verhuurd, maar daarbij was destijds sprake van een totale willekeur, zo bleek eveneens uit vragen van de Stadspartij Leiden Ontzet: Terwijl het ene pand verhuurd werd voor een ronduit symbolisch bedrag, werden andere panden voor commerciële tarieven verhuurd. Een achterliggend beleid bleek te ontbreken. Wij begrijpen dat zelfs de verantwoordelijke wethouders destijds schrokken van de enorme (en niet te verklaren) verschillen. Door toenmalig wethouder Van Woensel (VVD) is toegezegd dat het college orde in de chaos zou scheppen: de huurtarieven zouden geharmoniseerd worden en de raad zou meer inzicht krijgen in het onroerend goed dat in bezit is van de gemeente Leiden.
Op basis van artikel 45 het Reglement van Orde stelt het lid Kersten (Partij Sleutelstad) daarom de volgende vragen aan het College van Burgmeesters en Wethouders van Leiden:
- Graag zouden wij een actueel overzicht – bij voorkeur als excel-sheet – willen van het onroerend goed dat in bezit is van de gemeente met daarbij de volgende gegevens: de waarde van het pand, of het pand verhuurd wordt, de totale verhuurprijs en de verhuurprijs per vierkante meter.
- Wat is het totaal aan jaarinkomsten uit de verhuur van onroerende goederen door de gemeente?
- Wat is het huidige beleid omtrent de verhuur van panden en het vaststellen van de huurprijs?
- Op basis van welke factoren wordt bepaald dat een prijs marktconform is?
- Hoe staat het met de toezegging die door wethouder Van Woensel aan de Stadspartij is gedaan? Wat is sinds 2014 veranderd bij de verhuur van onroerend goed en het bepalen van huurtarieven? Is nu wel sprake van een geharmoniseerd beleid?
De afgelopen twee decennia zijn er daarnaast diverse panden verkocht. Tijdens de presentatie over cultureel vastgoed die op 9 september 2021 in de commissie Werk en Middelen is gehouden is aangegeven dat de portefeuille cultureel erfgoed thans bestaat uit 170 objecten – een zeer grote afname ten opzichte van anderhalf decennium geleden. Ook in de verkoop van onroerend goed wil Partij Sleutelstad meer inzicht hebben. Het gaat hier immers om de verkoop van het tafelzilver van de Leidse burgers.
- Welk onroerend goederen zijn er sinds 2010 door de gemeente verkocht en tegen welke prijs (zowel totaal als per m2)?
- Wat is het beleid van de gemeente rond de verkoop van onroerende goederen?
- Hoe wordt voorkomen dat panden die door de gemeente worden verkocht in handen komen van speculanten?
- Hoeveel geld heeft dit de gemeente in totaal opgeleverd? Waar is dit geld naar toe gegaan c.q. aan besteed?
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.