Indiendatum: 13 juli 2023
Door: Pieter Krol (ChristenUnie), Thijs Vos, Famke Güler (beiden Partij Sleutelstad) en Thomas van Halm (SP)
Een halfjaar na het overlijden van haar moeder dreigt de jonge Leidse vrouw Senna Delfos door woningbouwcorporatie De Sleutels uit huis gezet te worden. De Sleutels vindt dat de woning te groot is voor haar en wil in de woning een ander gezin huisvesten. Dat Senna een emotionele band heeft met het huis en met haar wijk De Kooi, waar ze geboren en getogen is en haar netwerk heeft, daar lijkt de corporatie geen boodschap aan te hebben.
Op dit moment is er een wet[1] in de maak die uithuiszetting van jonge wezen gaat verbieden. Zij krijgen het recht om in hun ouderlijk huis te blijven wonen tot zij 28 jaar worden. De initiatiefwet heeft brede steun onder zowel coalitie als oppositiepartijen, maar komt te laat om Senna bescherming te bieden. Hoewel deze wet nog niet ingevoerd is, hebben woningbouwcorporaties óók nu al de mogelijkheid om wezen in hun ouderlijk huis te laten blijven wonen.
De ChristenUnie, Partij Sleutelstad en de SP vinden het hartverscheurend wat Senna overkomt. We betreuren dat ze niet kan rekenen op meer begrip en coulance. Daarom roepen we het College op om in actie te komen.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stellen de leden Krol, Vos, Güler en Van Halm het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Is het College bekend met de dreigende uithuiszetting van Senna?
- Is het College het met ons eens dat Senna zich in een hartverscheurende situatie bevindt?
In het artikel staat: “Ondanks de emotionele band met het huis en de buurt De Kooi in Leiden, wordt ze geconfronteerd met gebrek aan begrip en hulp vanuit De Sleutels. Senna voelt zich bedrogen en is radeloos over de situatie. Ze had op meer menselijkheid gehoopt.” En: “Ik ben hier in dit huis geboren en getogen. (…) De 18-jarige werkt bij de lokale Hoogvliet en doet verzorging op mboRijnland.”.
- Hoe verhoudt de situatie in het artikel zich tot het beleidsakkoord waarin waarden als ‘gemeenschap’ en ‘een huis is iemands thuis’ staat beschreven?
Er wordt ook gemeld: “Het wordt niet echt rustig in mijn hoofd. Ik word er ook depressief van. Soms zie ik het ook niet meer zitten. Ik wil nu van de daken af schreeuwen dat iedereen weet hoe onmenselijk ze zijn. Mijn zus en ik hebben een petitie opgezet. We zijn zo radeloos. Ik probeer niet de hele tijd te huilen…”
- Welke rol ziet het College voor zichzelf in deze complexe situatie?
- Gaat het College het gesprek aan met Senna en de woningbouwcorporatie om alsnog tot een passende oplossing te komen?
In het artikel wordt ook de initiatiefwet wet Huurbescherming Weeskinderen genoemd. Deze wet is inmiddels aangenomen.
- Hoe reflecteert het College op de situatie van Senna in het licht van deze wet?
- Is het College het met ons eens dat jonge wezen bescherming verdienen tegen uithuiszetting? Steunt zij de nieuwe wetgeving die op dit moment in de maak is?
- Is het College het met ons eens dat Leidse woningbouwcorporaties vooruitlopend op de invoering van deze nieuwe wet zich alvast aan deze nieuwe regel moeten houden?
Tot slot wordt er in het artikel gesproken over de opstelling van de woningbouwcorporatie. Senna had gehoopt dat De Sleutels van ‘meer menselijkheid zouden tonen’ en een ‘gebrek aan begrip en hulp’.
- Is het College bereid hierover in gesprek te gaan met woningbouwcorporatie de Sleutels en zich er voor in te spannen dat er een passender oplossing komt waarbij Senna in haar ouderlijk huis kan blijven wonen?
- Is het College, meer in algemene zin, bereid in gesprek te gaan met de Leidse woningbouwcorporaties om situaties zoals deze in de toekomst te voorkomen?
- Zijn er andere maatregelen die het College kan nemen om te voorkomen dat situaties als deze zich herhalen? Bent u bereid deze maatregelen te nemen?
Gezien de urgentie van het thema verzoeken wij het College deze schriftelijke vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
[1] https://nos.nl/artikel/2481401-nieuwe-wet-moet-zorgen-dat-weeskinderen-in-huurhuis-kunnen-blijven
Antwoorddatum: n.v.t.
Nog niet beantwoord.