Leidenaren met blokverwarming uitgesloten van Tijdelijk Noodfonds Energie: PS stelt vragen

© M. Minderhoud (CC BY-SA 3.0)

Huishoudens met blokverwarming vallen opnieuw buiten de boot bij energieregelingen. Omdat sprake is van een collectief contract komen zij niet in aanmerking voor de steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie, wat door energiebedrijven, schuldhulporganisaties en de rijksoverheid opgezet is om huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening tegemoet te komen. Partij Sleutelstad wil daarom dat de gemeente zich bij het Noodfonds sterk gaat maken voor passende regeling op te zetten.

Bij blokverwarming wordt een hele flat door één CV-ketel verwarmd. Het komt vooral voor bij corporaties, (gemengde) VvE’s en studentenhuisvesting. Het gascontract wordt afgesloten door de verhuurder of VvE; individuele bewoners hebben daarbij geen keuzevrijheid. Omdat er door het hele pand buizen lopen waar warmte doorheen gaat, komt het regelmatig voor dat er ruimtes verwarmd worden waar dat niet nodig is. Gevolg is dat het gasverbruik doorgaans ver boven wat gebruikelijk is. Huishoudens met blokverwarming zitten daardoor met enorme energierekeningen, terwijl ze zelf maar weinig invloed hebben op het gasverbruik

In heel Leiden zijn er zo’n vierduizend woningen (7%) die met blokverwarming verwarmd worden. Het komt echter vooral in Zuidwest voor. Met name in de jaren 60-flats aan beide zijdes van de Churchillweg. In de Gasthuiswijk is een derde van de huishoudens afhankelijk van blokverwarming en in de Fortuynwijk-Zuid zelfs de helft.

Juist voor deze Leidenaren had het Tijdelijke Noodfonds Energie een verlichting van de kosten kunnen betekenen. Dat zij hiervan uitgesloten zijn is ontzettend schrijnend. Partij Sleutelstad heeft dit daarom aangekaart bij het college als onderdeel van een bredere set vragen over Verenigingen van Eigenaren, die vaak van energieregelingen zijn uitgesloten.