Parkeerchaos dreigt in Lammenschansdriehoek

Het nieuwe parkeerbeleid van de Gemeente Leiden dreigt tot verschillende mistanden en problemen te leiden. Zo blijkt uit een reportage van Sleutelstad FM over de Lammenschansdriehoek. Terwijl daar zo’n 2.800 nieuwe woningen verrijzen, blijft het parkeeraanbod ver achter en hebben verschillende bewoners al hun vergunning verloren. Een parkeerchaos dreigt. In schriftelijke vragen heeft Partij Sleutelstad om opheldering en maatregelen gevraagd.

Afgelopen jaar heeft het college het Leidse parkeerbeleid op de schop genomen. Naast dat parkeertarieven draconisch worden verhoogd, heeft de gemeenteraad ook besloten dat bewoners van nieuwbouwprojecten uitgesloten worden van parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Dat parkeren verschuift van de openbare ruimte naar inpandige parkeergarages is een goede zaak, ware het niet dat tegelijkertijd ook de inwendige parkeernorm voor nieuwbouwprojecten is losgelaten en daarmee een “race to the bottom” dreigt.

Dat risico wordt inmiddels werkelijkheid bij de nieuwbouwprojecten in de Lammenschansdriehoek. Het aantal parkeerplaatsen per woning is hier nog niet eens 0,4; voor veel nieuwe bewoners zal geen inpandige parkeerplaats beschikbaar zijn. Zij dreigen tussen wal en schap terecht te komen.

Uit de reportage van Sleutelstad FM blijkt ook dat de bewonersvergunning van verschillende bewoners opgezegd is en zij hierover pas nadien geïnformeerd zouden zijn. Dit staat haaks op de regel dat huidige bewoners hun vergunning niet zouden verliezen.

De parkeerschaarste leidt er toe dat veel bewoners hun auto daarom buiten de parkeerzones parkeren of op nabij gelegen bedrijventerreinen, tot overlast van ondernemers. Schrijnend is dat er tegelijkertijd een nabijgelegen (private) parkeergarage is die nog niet eens voor een derde benut wordt. De gemeente heeft weliswaar een aantal parkeerplaatsen beschikbaar gesteld, maar vraagt hiervoor maar liefst 4x tot 6x zoveel dan voor bewonersvergunning. Dat staat haaks op het voornemen van het college dat parkeren in parkeergarages altijd voordeliger dient te zijn dan in de openbare ruimte.

De problemen staan in de Lammenschansdriehoek staan niet op zichzelf en dreigen ook in andere delen van de stad. Partij Sleutelstad wil daarom dat het college met maatregelen komt en een realistisch parkeerbeleid gaat voeren.

Lees ook: Sleutelstad FM, Partij Sleutelstad stelt vragen over ‘schrijnend’ nieuw parkeerbeleid

Lees ook: Leidsch Dagblad, Parkeerchaos dreigt in Lammenschansdriehoek, voorspelt Partij Sleutelstad