Debuut Fatima Blouh: “Geef Leidenaren de sleutel van hun eigen leven terug”

Fatima Blouh debuteerde op 25 maart als duo-raadslid van Partij Sleutelstad en lid van de commissie Werk en Middelen. Aan de orde was een voorstel van de PvdA om in navolging van Amsterdam mensen in de bijstand toe te staan om kleine giften tot €1.200,- te ontvangen per jaar.

Nederlanders die in de bijstand zitten worden geconfronteerd met vaak snoeiharde regels: zelfs bij kleine, alledaagse giften zijn zij verplicht om deze direct te melden bij de gemeente (inlichtingenplicht) en worden zij gekort op hun uitkering. Bij niet melden kan een boete volgen. Dit leidt vaak tot schrijnende gevallen, zoals een vrouw uit Wijdemeren die vordering van €7.000,- van de gemeente kreeg omdat haar moeder af en toe boodschappen kocht.  Hoewel er in Leiden al met maatwerk wordt gewerkt, geldt dit niet voor iedereen: ook in Leiden komen schrijnende gevallen.

Het voorstel van de PvdA stelt hier paal en perk aan door voor giften tot €1.200,- per jaar een vrijstelling van de inlichtingenplicht in te voeren. Deze vrijstelling wordt al in een aantal gemeentes hanteert. Het neemt veel zorgen weg voor mensen die in de bijstand zitten.  

Kortom: Een voorstel dat Partij Sleutelstad van harte kan steunen. Ons nieuwe duo-raadslid Fatima Blouh lichte dat als volgt toe: “Partij Sleutelstad is er niet alleen om burgers de sleutels van hun stad terug te geven, maar ook om hun de sleutels van hun eigen leven terug te geven. Leidenaren moeten zich vrij voelen en de ruimte krijgen om hun eigen oplossingen te realiseren en niet voor bestraft worden. Vrienden en familie moeten de ruimte hebben om hun te ondersteunen. ”

De bijdrage van Fatima Blouh is hier vanaf 21:30 terug te zien.