Nationale en lokale referendum-manifestatie op 12 maart in de Leidse Lente

LEIDEN – Arjen Nijeboer, mede-oprichter van de landelijke beweging Meer Democratie , zal maandag 12 maart voor een grote referendum-manifestatie naar Leiden komen. De Referendumbeweging Zuid-Holland houdt die manifestatie over zowel het landelijke, het lokale, het wijk-referendum. De laatste twee genoemde soorten beslis- en advies-instrumenten voor burgers zijn speerpunten en deels ook eigen bedachte systemen van de Partij Sleutelstad (PS), Leidens enige lokale partij, tevens zuster-organisatie van de Zuidhollandse referendum-denktank. De PS, die zich partij voor Nieuwe Democratie noemt, wil daarnaast ook de gekozen én herkozen burgemeester als vaste mogelijkheid voor Leiden . 
 
De referendum-avond is in het kader van de lokale Leidse verkiezingen georganiseerd ten bate van de informatieverschaffing over lokale referendumsystemen. Daarnaast voor een uit te dragen stellingname over het binnenkort wellicht af te schaffen landelijke referendum. In tegenstelling tot wat men soms denkt, is het referendum in de stad Leiden niet bedreigd. Leiden heeft een eigen referendumverordening.  

Landelijke en internationale specialisten komen 12 maart als spreker. Arjen Nijeboer spreekt namens de landelijke beweging Meer Democratie uit Amsterdam, voorheen bekend als het Referendum-Platform. Hij is behalve als woordvoerder en medebestuurder van deze organisatie ook bekend als co-auteur van het succesboek “Directe Democratie”. Dit is in 100 talen vertaald. De laatste maanden is hij met zijn collega Niesco Dubbelboer herhaaldelijk in de landelijke media over hun strijd tegen de maatregelen van minister Ollongren. Zij zijn nu een procedure begonnen, die volgens juristen een goede kans maakt. Arjen Nijeboer zal die avond hierover vertellen maar ook over allerlei aspecten en mogelijkheden van het al ruim 150 jaar bestaande Zwitserse initiatief- en referendum-systeem op landelijk, kantonnaal en gemeentelijk niveau. Internationaal is er voor die avond verder medewerking (naam spreker nog niet bekend) van de ambassade van Zwitserland. 

Er zijn naast de inleidingen ook vragen- en discussie-rondes. Hiervoor worden ook alle Leidse politieke partijen uitgenodigd. Aanvang 19.30 uur in De Leidse Lente, Haagweg 4, naast het Leids Stadsparkeerplan.