Partij Sleutelstad en Studenten voor Leiden willen opheldering over nepparticipatie op het Betaplein

© Lucas van Leyden Fonds

Partij Sleutelstad heeft samen met Studenten voor Leiden schriftelijke vragen gesteld over de inspraak over de komst van enorme, felgekleurde paddenstoelen op het Betaplein. Omwonenden mogen in een enquête alleen de kleur van de paddenstoelen uitkiezen en daar blijft het bij. Partij Sleutelstad en Studenten voor Leiden vinden dit bij uitstek een voorbeeld van nepparticipatie en willen dat omwonenden alsnog het laatste woord krijgen.

De paddenstoelen vormen een kunstwerk genaamd ‘Onze Sporen’ dat ontworpen is door Frans van Koolen en uitgekozen door een jury namens het Lucas van Leyden Fonds, het fonds voor kunst in de openbare ruimte. Ironisch genoeg rechtvaardigde die jury haar keuze juist mede wegens “de mogelijkheden tot participatie”. In de praktijk beperkt dat zich tot de kleur: roze, zilver, lichtblauw of donkerblauw.

Dit is overigens niet de eerste keer dat besloten wordt om dergelijke, sterk van de openbare ruimte afwijkende kunstwerken zonder échte participatie te plaatsen. Zo was er eerder de acht meter hoge lichtbogen bij de Oude Singel/Oude Vest ter hoogte van de Lakenhal. Dat ging ook gepaard met een hoog prijskaartje: €70.000,-.

Partij Sleutelstad en Studenten voor Leiden roepen het college daarom op om omwonenden alsnog het laatste woord te geven en om toe te zeggen dat vergelijkbare kunstwerken alleen nog met instemming van omwonenden worden geplaatst. Daarnaast wil Partij Sleutelstad ook weten wat de kosten van het padenstoelen-project waren. Wat ons betreft zijn er in deze tijd betere bestemmingen van belastinggeld.