Partij Sleutelstad presenteert de lijstduwers van De Lèise Lèis

Partijvoorzitter en lijstduwer Dick Wortel (l.) en lijsttrekker Thijs Vos (r.) dienden gisteren officieel de Leidse Lijst in bij het centraal stembureau van de gemeente.

Partij Sleutelstad heeft op maandag 31 januari De Lèise Lèis (De Leidse Lijst), bestaande uit 22 kandidaten, ingediend bij het centraal stembureau van de gemeente Leiden. De partij krijgt daarbij lijstnummer acht toebedeeld. De top van de lijst, met daarop prominenten als de Leidse ondernemer Eli de Graaf en de voorzitter van de wijkraad Stevenshof Ron Derogee, is al eerder bekend gemaakt. Nu maakt de partij de lijstduwers bekend waaronder maar liefst drie bekende Leidenaren: Jeroen Spijker, Olaf Kaper en Dick Wortel.

Op plek (20) staat de Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker. Spijker maakte het eerste officiële staatsieportret van koning Willem-Alexander en hij is voorts bekend van portretbusten van Nederlandse iconen, waaronder Pim Fortuyn, Prins Bernhard en Ramses Shaffy. Veel Leidenaren zullen Spijker kennen van de door hem georganiseerde cursussen boetseren en beeldhouwen en van de Zomeracademie Leidse Hout.

Plaats (21) is voor de hoogleraar egyptologie Olaf Kaper. Kaper geldt als een expert op het gebied van de Egyptische religie, iconografie en culturele geschiedenis. Als gast-curator was hij onder meer verantwoordelijk voor de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum voor Oudheden aan het Rapenburg in Leiden.

De Leidse Lijst wordt afgesloten door partijvoorzitter Dick Wortel op plek (22). Dick is lexicograaf en vooral bekend als auteur van ‘Leidse Nijntje’: Opa Pluis en Opoe Pluis in ut Leis. Wortel ziet graag dat de raadsleden van de concurrerende partijen straks ook een paar woordjes Leids kunnen spreken en hij is niet te beroerd hen alvast te onderwijzen in Leidse luistervaardigheid zodat zij de wensen van gewone mensen beter kunnen begrijpen.

Lijsttrekker Vos is trots op de Lèise Lèis: ‘Partij Sleutelstad is met deze lijst van echte Leidenaren zonder twijfel de lokale partij en ik ben er trots op dat wij zoveel lokale krachten hebben kunnen bundelen’. Vos kijkt vol vertrouwen uit naar de verkiezingen waarbij de partij zich inzet voor onder meer het volksinitiatief, voor een minderheidscollege en voor een socialer en humaner minimabeleid.

De volledige kandidatenlijst is te raadplegen op deze pagina.