Partij Sleutelstad heeft in het commissiedebat en de schriftelijke vragenronde over bouwplan De Zwijger aandacht gevraagd voor de belangen van de huidige huurders en voor terugkeer van de kenmerkende voetbalkooi. Samen met de VVD dienen we daarnaast een voorstel in waarmee we waarborgen dat bewoners met een auto ook na verhuizing een parkeerplaats behouden.
De gemeente en de corporaties Portaal en Ons Doel hebben grote bouwplannen in de steigers staan voor De Kooi. Rondom de Suriname- en Antillenstraat gaat Ons Doel een deel van de bestaande eensgezinswoningen vervangen en daarnaast extra woningen toevoegen. Zo gaat het Rode Touwenplein bebouwd worden. Een deel van de bewoners van de bestaande bouw maakt zich zorgen over deze plannen, onder andere over de terugkeerregeling en de voetbalkooi. Raadslid Thijs Vos en duo-raadslid Patty Verkuylen hebben hier technische vragen over gesteld.
Terugkeerregeling bewoners
Partij Sleutelstad wil dat de gemeente en Ons Doel duidelijkheid geven over aan bewoners welke woningen gesloopt gaan worden. Indien de woningen gesloopt worden, dan dient er een goede terugkeerregeling geboden worden. Ons Doel en de gemeente zouden zich maximaal moeten inspannen dat bewoners direct naar een andere permanente woning in de buurt kunnen verhuizen en dat zij niet meerdere keren moeten verhuizen. Wat ons betreft geeft de gemeente hun daarom voorrang in de Kooi (‘lokaal maatwerk’).
Het college heeft aangegeven de bouw te faseren en te onderzoeken of lokaal maatwerk ingezet kan worden, maar heeft hier geen garantie op kunnen geven.
Voetbalkooi
De voetbalkooi op het rode touwenplein wordt veel gebruikt door jong en oud. Nu het rode touwenplein bebouwd gaat worden, zal de voetbalkooi verplaatst moeten worden. Bewoners maken zich zorgen over of deze wel terugkeert op een plaats waar veel ouders met (school)kinderen en voetballende jeugd komt. Partij Sleutelstad heeft er op aangedrongen dat buurtbewoners een beslissende stem krijgen bij de keuze van de nieuwe locatie.
In de beantwoording van de vragen heeft het college aangegeven dat er op dit moment gezocht wordt naar een nieuwe locatie voor de voetbalkooi, maar dat deze in ieder geval in de buurt terug dient terug te keren. In het commissiedebat heeft het college vervolgens toegezegd dit voor te gaan leggen tijdens de participatie.
Indiendatum: 14 februari 2023
Door: Thijs Vos en Patty Verkuylen (Partij Sleutelstad)
De gemeente en de corporaties Portaal en Ons Doel hebben grote bouwplannen in de steigers staan voor De Kooi. Rondom de Suriname- en Antillenstraat gaat Ons Doel een deel van de bestaande eensgezinswoningen vervangen en daarnaast extra woningen toevoegen. Zo gaat het Rode Touwenplein bebouwd worden. Een deel van de bewoners van de bestaande bouw maakt zich zorgen over deze plannen. Deze zorgen hebben betrekking op de terugkeerregeling en op de voetbalkooi.
Terugkeerregeling bewoners
Verschillende (oudere) bewoners van bestaande bouw die gesloopt gaat worden om plaats te maken van nieuwe woningen zien er tegen op om vanwege de vervangings-werkzaamheden eerst naar een tijdelijke woning te verhuizen – die zij vrezen buiten De Kooi zal zijn – om pas weer jaren later terug te keren.
1. Welke regeling bieden de corporatie en de gemeente aan de bewoners die wegens de sloop van hun woninge6n moeten verhuizen? Welke hulp krijgen de bewoners daarbij aangeboden?
2. Heeft het college begrip voor de hierboven genoemde zorgen?
3. Is het mogelijk om direct permanente huisvesting in de buurt te bieden, zodat bewoners niet tweemaal moeten verhuizen op hun oude dag?
Voetbalkooi
Het rode touwenplein is een veel gebruikt speelveld met de kenmerkende voetbalkooi die door zowel jong als oud wordt gebruikt. Bewoners maken zich zorgen over of deze wel terugkeert op een plaats waar veel ouders met (school)kinderen en voetballende jeugd komt. Men is van mening dat de voetbalkooi niet van het speelveld gescheiden kan worden, omdat dit problemen oplevert met de wat oudere jeugd.
4. Heeft het college al plannen voor de bestemming van de voetbalkooi? Zo ja, op welke locatie en hoe zijn buurtbewoners bij deze keuze betrokken? Zon nee, is het college dan bereid om de locatie samen met buurtbewoners uit te kiezen?
5. Kan het college toezeggen dat de voetbalkooi terugkeert in De Kooi op een locatie met dezelfde staat van grootte?
6. Klopt het dat het veel gebruikte speelveld al voor eind 2024 weg moet? Zo ja, waarom gebeurt dat terwijl Ons Doel verderop aan de Sumatrastraat al een lange periode een stuk terrein onbebouwd laat?
Antwoorddatum: 20 maart 2023
Beantwoording vraag 1-3
Nadat het college een kennisnemingsbesluit heeft genomen is het Sociaal Statuut dat de corporaties en de huurdersorganisaties gezamenlijk hebben opgesteld van toepassing. In het Sociaal Statuut zijn afspraken opgenomen voor huurders bij groot onderhoud, renovatie of sloop. Huurders waarvan de woning wordt gesloopt krijgen een stadsvernieuwingsurgentie waarmee ze met voorrang op andere woningen kunnen reageren. Verder krijgen zij een verhuiskostenvergoeding en spant de corporatie zich maximaal in om huurders die dat willen de gelegenheid te geven om terug te keren in de nieuwbouw. Per project kunnen aanvullende afspraken gemaakt worden.
Bij De Zwijger wordt onderzocht of het mogelijk is om een “treintje” van herhuisvesting op te zetten. Door te starten met de bouw op de plek van de speeltuin, kunnen bewoners van de te slopen woningen verhuizen naar de nieuwbouw. De corporaties zetten zich in om huurders die dat willen zoveel mogelijk maar één keer te laten verhuizen én in de buurt te kunnen blijven. Hier kan echter nooit een garantie opgegeven worden omdat de toewijzing ook afhankelijk is van huishoudsamenstelling en inkomen in relatie tot de huurprijs en type woning en de wettelijke verplichting tot passend toewijzen.
Voorafgaand aan het kennisnemingsbesluit leggen de sociaal medewerkers van de corporaties huisbezoeken af. Daarbij worden de herhuisvestingswensen van huurders in kaart gebracht en wordt gekeken of er nog andere hulp noodzakelijk is.
Het college heeft begrip voor de genoemde zorgen. In de overleggen met de corporaties worden deze zorgen ook besproken en aangestuurd op een planning waarbij zoveel als mogelijk een “treintje” ontstaat. Daar wil Ons Doel de nieuwbouw op de Touw-locatie voor inzetten. Ook wordt er gekeken naar de nieuwbouw op de Sumatrastraat door Ons Doel. Ons Doel en de gemeente onderzoeken of hier lokaal maatwerk mogelijk is.
Beantwoording vraag 4
De gemeente is op dit moment bezig met onderzoek naar de verplaatsing van de voetbalkooi. Hierbij wordt gekeken naar een nieuwe tijdelijke locatie voor de voetbalkooi, omdat deze uiteindelijk een vaste plek krijgt in het plangebied van De Zwijger. Tot die tijd wordt gezocht naar een andere locatie waar ruimte is, waar voldaan wordt aan de wensen van de gebruikers en waar voldaan wordt aan de sociaal maatschappelijke en sportieve/speelbetekenis van deze voetbalkooi. Hierbij worden locaties in de directe omgeving onderzocht, maar wordt ook gekeken naar locaties op wat grotere afstand die kansrijk kunnen zijn. De gemeente maakt op dit moment een inventarisatie van de mogelijke locaties. Daarna zal de gemeente graag in gesprek gaat met de jeugd en jongeren die gebruikmaken van de voetbalkooi, omwonenden en geïnteresseerden en za een nieuwe locatie worden gekozen.
Beantwoording vraag 5
Het college is, met de bewoners uit de wijk, van mening dat het van belang is dat kinderen kunnen blijven spelen. Zowel in de definitieve situatie, als tijdens de bouwfase en tijdelijke fase. Met de locatiestudie wordt ook gekeken naar de sociaal-maatschappelijke en sportieve betekenis van de voetbalkooi. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik en de doelgroepen, waarbij de afmetingen en vorm nog ter discussie staan. Vanuit de gemeente bestaat de wens om het gebruik en de staat van de voetbalkooi opnieuw te bekijken, ook vanwege overlast meldingen uit de buurt.
Beantwoording vraag 6
Ja, de eerste paal voor de Touw-locatie moet december 2024 worden geslagen om aan de voorwaarde te voldoen van de Woningbouwimpuls-subsidie. Dit betekent dat de voetbalkooi voor die tijd een nieuwe plek moet krijgen. De locatie van Ons Doel aan de Sumatrastraat wordt hiervoor niet gebruikt, omdat hier binnenkort de bouw van Sumatrastraat 195 gaat beginnen. De bouw van dit project is vertraagd, maar nu zit er weer beweging in het project. Volgens de huidige planning zal er in Q2 2023 gestart worden met de bouw.
Partij Sleutelstad
P/A Stadhuisplein 1
2311 EJ Leiden
info@partijsleutelstad.nl
IBAN: NL46 INGB 0006 2508 42
.
ANBI-gegegevens
AVG / Privacybeleid
Ontwerp & realisatie door Webprepare