Toenemend aantal ongelukken rondom het Centraal Station? PS stelt vragen

Partij Sleutelstad heeft nieuwe schriftelijke vragen gesteld over de (tijdelijke) verkeerssituatie aan de stadszijde van het Centraal Station. Vanwege bouwwerkzaamheden en omleidingen is sprake van een chaotische en onveilige verkeerssituatie. Na eerdere raadsvragen van de VVD had het college beterschap beloofd, maar het aantal ongelukken lijkt alleen maar toe te nemen. Nieuwbakken duo-raadslid Marcel Mioch klom daarom in de pen om de verkeerssituatie opnieuw aan de kaak te stellen.

Sinds oktober 2022 is het een puinhoop op het stationsplein voor verkeer door verschillende bouwwerkzaamheden en omleidingen (de schutting van de Geus en het verwijderen van het voetpad bij de Jumbo heeft onder andere de verkeerssituatie veranderd). Eerder hebben bezorgde wijkbewoners hier al bij de gemeente melding van gemaakt. Zowel Partij Sleutelstad als de VVD hebben vragen gesteld over de verkeerssituatie in het Stationsgebied. Na de vragen van de VVD heeft de bouwwethouder toen toegegeven dat het een rommelige verkeerssituatie is en dat er onderzoek zou worden gedaan en verkeerscoaches zouden worden ingezet.

Sinds ongeveer half december is er een soort muur om het gebouw gezet van reclame borden voor de nieuwbouw De Geus, waardoor het helemaal niet meer overzichtelijk is om te zien welk verkeer er tegemoet komt. Los daarvan is er geen straatverlichting aan die kant, waardoor je de gevaarlijke stoepranden een bottenbreker zijn geworden, doordat het een opstaande vierkante rand is die aan weerszijden opduiken.

Uit eigen onderzoek – onder andere gebaseerd op 112-cijfers – blijkt dat er in januari alleen al ten minste vier verkeersongelukken hebben plaatsgevonden, terwijl er volgens de gemeente in 2022 in het gehele jaar acht ongevallen hebben plaatsgevonden.

In de schriftelijke vragen we onder andere naar het exacte aantal ongelukken, wat het verkeersonderzoek heeft opgeleverd en waarom aan de zijde van De Geus-reclameborden geen straatverlichting is. Daarnaast verzoeken we het college opnieuw om een duidelijke plaats aan te wijzen voor voetgangers om over te steken.

Lees ook: Leidsch Dagblad, Leidse verkeerschaos bij het station nog erger door onverlichte bordenwand, denkt Partij Sleutelstad