Bouwplan Zirro en Schouls grote mislukking: ‘In 2050 staan hier 0 betaalbare woningen’

© Chris de Waard

Het bouwplan Zirro en Schouls in de Lammenschansdriehoek is een mislukking geworden. Leiden kreeg van het rijk een miljoenensubsidie om op deze locatie betaalbaar te bouwen, maar slaagde erin om het bouwproject te realiseren met de minste betaalbare woningen in heel Nederland dat met deze subsidie is gefinancierd. De woningen worden bovendien aan een belegger verkocht. Partij Sleutelstad heeft ingestemd met dit plan, maar wel met grote teleurstelling.

Zirro en Schouls is gelegen in de Lammenschansdriehoek. Er worden 780 woningen gerealiseerd, waarvan 30% sociaal en 20% middensegment. Het project voldoet daarmee formeel aan de afspraken en de subsidievoorwaarden, maar wel aan het uiterste minimum. Bij de meeste bouwprojecten die met de woningbouwimpuls-subsidie worden gefinancierd is twee derde of meer betaalbaar. In Eindhoven slagen ze er met de subsidie zelfs in om 100% betaalbaar te bouwen.

De ontwikkelaar heeft bovendien alles uit de kast getrokken om elke euro winst uit het project te persen. De sociale en middelhuurwoningen krijgen het minimale formaat, er worden geen betaalbare koopwoningen en ook geen corporatiewoningen gerealiseerd, en alle woningen worden aan een belegger verkocht. Deze belegger hoeft de sociale huurwoningen bovendien slechts 20 jaar sociaal te houden (en de middelhuur nog korter). Daarna kunnen ze voor de hoofdprijs worden verhuurd.

Partij Sleutelstad heeft dit middels schriftelijke vragen en in de commissievergadering aan de orde gesteld. De wethouder gaf daarbij aan het allemaal geen probleem te vinden, want alles was conform het proces verlopen.

Fractievoorzitter Thijs Vos is diep teleurgesteld: “De Lammenschansdriehoek is één van de laatste plekken in Leiden waar we grootschalig kunnen bouwen, maar we hebben deze schaarse grond volledig verkwanseld. In 2045 staan hier hoogstwaarschijnlijk nul betaalbare woningen. Het was een historische vergissing om ontwikkelaars alle ruimte te geven.”

Omdat de plannen al in kannen en kruiken waren, waren er geen mogelijkheden meer om aan het aantal betaalbare woningen te sleutelen.