Nieuwe Bibliotheek: Partij Sleutelstad tevreden met keuze voor locatie Nieuwstraat

Partij Sleutelstad is blij met het besluit dat de bibliotheek op huidige locatie aan de Nieuwstraat blijft en dat niet wordt gekozen voor een peperdure variant in het oude V&D-gebouw. Ons raadslid Eli de Graaf heeft steeds voor behoud op de huidige locatie gepleit. De fractie heeft daarom van harte ingestemd met het raadsvoorstel van het college.

Raadslid Eli de Graaf: “De ligging van de huidige locatie ligt prachtig aan de voet van de Burcht-heuvel. Iedere Leidenaar kent de bieb wel. Bovendien is het gewoon een ontzettend fijne plek om te vertoeven. Daarnaast profiteert de hele buurt (Pancras-West) van de locatie. Er zijn 20 à 25 ondernemers in de nabije omgeving gevestigd. Die hebben dankzij de bibliotheek allemaal meer aanloop en klandizie.”

De Graaf ziet verder ruimte voor samenwerking met fondsen als Fonds 1838 voor financiering voor maatschappelijke en culturele activiteiten die in de bibliotheek plaatsvinden. De wethouder stond hier welwillend tegenover. Partij Sleutelstad wil hier later nog een concreet voorstel over indienen.

Daarnaast heeft Partij Sleutelstad diverse amendementen van andere partijen gesteund en een tweetal mede ondertekend, namelijk om de vindbaarheid en toegankelijkheid van de tijdelijke locatie tijdens de verbouwing op orde te houden en om de ruim 20.000 gebruikers van de bibliotheek een stem te geven in de eisen waaraan de nieuwe bibliotheek moet voldoen.

Partij Sleutelstad heeft wel tegen een amendement van Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA gestemd over de menukaart van de horeca in de bibliotheek. De Graaf: “Het is een fatsoenlijke ondernemer die daar de horeca uitbaat. Laten we als raad niet de menukaart van de bieb gaan samenstellen.”