Gemeente Leiden voorlopig niet van plan om compleet te stoppen met Russisch gas

De gemeente Leiden is voorlopig niet van plan om compleet te stoppen met Russisch gas. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die Partij Sleutelstad. De gemeente geeft aan dat zij daar door het lopende contract en de Europese aanbestedingsregelgeving niet onderuit komt.

Partij Sleutelstad stelde de vragen vorige maand naar aanleiding van berichtgeving dat maar liefst 120 Nederlandse gemeentes en een meerderheid van de waterschappen direct of indirect gas afnemen van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Jaarlijks vloeien daardoor miljoenen euro’s gemeentelijk belastinggeld de Russische staatskas in. De export van Russisch gas door Gazprom is goed voor maar liefst 5% van de Russische economie en vormt de basis voor de goed gevulde oorlogskas van de Russische staat waarmee het verschrikkelijke oorlog in Oekraïne kan voeren. Recent nog stortte Gazprom vanuit Amsterdam nog 22 miljoen euro over naar de rekening van de Russische staat.

Volgens een overzicht van gasleveranciers aan gemeentes nam Leiden in 2020 gas af van Eneco Zakelijk B.V., waarvan bekend is dat het gas inkoopt via een dochteronderneming van Gazprom: Wingas. Dat blijkt te kloppen: de gemeente heeft nog tot 2024 een contract bij Eneco lopen. Volgens het college is echter slechts een beperkt deel (10 à 15%) van het gas afkomstig van Gazprom en sluit Eneco geen nieuwe contracten meer af met Russische gasproducenten.

Naar aanleiding van de vragen heeft het college het opzeggen van het contract onderzocht, maar wil niet zover gaan. De gemeente vreest dat dit tot schadeclaims zou leiden. De Europese aanbestedingsregels staan het bovendien niet toe om leveranciers die Russisch gas inkopen te weren, waaronder Gazprom zelf.