Partij Sleutelstad teleurgesteld over advies informateurs: Alleen coalitieopties tussen GroenLinks en verkiezingsverliezers worden overwogen

De drie Leidse informateurs. Van links naar rechts: Rob van Lint, Yvonne van Delft en Mart Keuning. (Foto: © Naor Scheinowitz)

Vandaag maakten de drie Leidse informateurs hun advies over het nieuwe bestuursakkoord en de vorming van het college bekend: voortzetting van de huidige coalitie van GroenLinks, D66 en PvdA, maar dan aangevuld met het CDA (22 zetels). Als eventuele terugvaloptie wordt een coalitie met het VVD in plaats van het CDA of een coalitie tussen GroenLinks, PvdA, CDA en VVD aangeraden.

Partij Sleutelstad is teleurgesteld met het advies van de informateurs. Buiten GroenLinks bestaan de overwogen opties alleen uit partijen die bij de verkiezingen hebben verloren; in het geval van D66 en CDA zelfs maar liefst een derde van hun kiezers. Samenwerking met partijen die juist hebben gewonnen (Partij voor de Dieren, Studenten voor Leiden, Partij Sleutelstad) worden niet eens serieus onderzocht. Doet dat recht aan de verkiezingsuitslag?

Tijdens de informatie-gesprekken heeft Partij Sleutelstad zich nadrukkelijk hard gemaakt voor een open bestuurscultuur: een minderheidscollege met een akkoord op hoofdlijnen dat in wisselende meerderheden de stad bestuurt was daarbij de inzet. Op die manier worden alle Leidse fracties bij de besluitvorming betrokken en wordt voorkomen dat de helft van de raad wederom voor vier jaar politiek buitenspel staat.