LEAD-referendum

LEAD Leiden
Vanaf vandaag kunt u tekenen voor een referendum over de bouw van drie woontorens aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden Noord (LEAD). Het referendumverzoek is een initiatief van buurtbewoners. Partij Sleutelstad is tegen dit megalomane woningbouwproject en roept iedereen op om het referendumverzoek te ondersteunen. Voor 26 mei zijn er 5.000 handtekeningen nodig. Daarom is uw steun hard nodig!

Wat is er mis met LEAD?

Met torens van 65 tot 115 meter is het project veel te hoog en te groot. De extreme hoogte leidt tot hogere kosten per vierkante meter, is minder duurzaam, is een inbreuk op de historische skyline en geeft te veel schaduw in de buurt. De grote woondichtheid van het project leidt tot grote verkeersdrukte, gebrek aan parkeerplaatsen en druk op de voorzieningen van Nieuw-Leyden en omligende buurten. LEAD is geen oplossing voor het woningtekort: door de hoge kosten per vierkante meter is het niet geschikt voor sociale woningbouw en betaalbare starterswoningen. Ten slotte worden hiermee de Hoogbouwvisie en het Wijk Ontwikkel Plan (WOP) ter zijde geschoven. Daarmee toont de gemeente zich een onbetrouwbare overheid. (lees meer…)

Waarom een referendum?

  • Het participatieproces was een aanfluiting. Buurtbewoners mochten over belangrijke onderwerpen (aantal woningen, hoogte, etc.) niet meepraten en het lijkt erop dat de projectontwikkelaar Red Company B.V. heeft geprobeerd het proces te sturen. Met het referendum krijgen Leidenaren alsnog zeggenschap over de komst van dit megalomane project.
  • Het referendum is ook belangrijk voor Leidenaren buiten Leiden-Noord. Het terzijde schuiven van de Hoogbouwvisie zet een verkeerd precedent. Nu gaat het om Leiden-Noord, maar in de toekomst gaat dit waarschijnlijk net zo goed in bijvoorbeeld de Stevenshof, de Merenwijk of in Zuid-West plaatsvinden!

Waar kan ik tekenen?

U kunt tussen 15 april en 26 mei tekenen via DigiD en op zeven locaties in de stad:

  • Stadhuis, Stadhuisplein 1
  • Bibliotheek Het Gebouw, Arubapad 4
  • Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4
  • Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6
  • Stadsbouwhuis, Langegracht 72
  • Vijf Meibad, Boshuizerlaan 1
  • DZB Leiden, Le Pooleweg 11

Teken voor het referendum!

Buurtbewoners willen een referendum over LEAD. Voor 26 mei zijn er 5.000 ondersteuningen nodig. Daarom is uw steun van groot belang. U kunt het referendumverzoek ondersteunen via DigiD of fysiek op zeven locaties in de stad, waaronder het Stadhuis en Het Gebouw (Arubapad 4).