Nog altijd vertrouwensbreuk tussen college en buurtverenigingen; PS wil uitleg

Ruim negen maanden nadat acht buurtverenigingen het vertrouwen in het college hebben opgezegd is de vertrouwensbreuk nog altijd niet hersteld. Dat is de zeer pijnlijke en teleurstellende conclusie van de brief aan de gemeenteraad. Partij Sleutelstad heeft hier eergisteren schriftelijke vragen over gesteld.

Sinds 20 augustus 2020 is er sprake van een vertrouwensbreuk tussen het college en de wijkverenigingen: Omdat het college in participatietrajecten niets met hun inbreng gedaan heeft zegden buurtverenigingen de samenwerking met het gemeentebestuur op. Op instigatie van de gemeenteraad voerde het college sindsdien gesprekken om het vertrouwen te herstellen, wat in eerste instantie mislukte zonder dat er überhaupt tot een agenda gekomen kon worden.

Afgelopen woensdag rapporteerde het college in een brief aan de raad over de stand van zaken: de verhoudingen zijn verbeterd en het college heeft verschillende leerpunten opgedaan uit de gesprekken (ook met de andere wijkverenigingen). Tot een einde van de vertrouwensbreuk heeft het echter niet geleid: de buurtverenigingen willen eerst verbetering in de praktijk en het onderzoek naar participatie afwachten. Tot dan blijft de samenwerking opgeschort.

Dat dit het resultaat is van negen maanden, twee mediators en 25 gesprekken is bijzonder teleurstellend en pijnlijk. Parallel daaraan stapelen de nieuwe klachten over participatie zich op. De positieve uitingen van het college in de media verbazen ons dan ook erg.

Lees hier onze schriftelijke vragen aan het college.