Opkoopbescherming omhoog dankzij CDA/PS-amendement

Dankzij een amendement van CDA, Partij Sleutelstad, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren worden meer woningen beschermd tegen het opkopen door beleggers. Het college stelde €355.000,- voor als opkoopgrens; dankzij het amendement wordt dit €430.000,-. Nog liever ziet Partij Sleutelstad dat alle woningen tot 6 ton beschermd worden, maar dit is alvast een stap in de goede richting.

Partij Sleutelstad pleit al lang voor een opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht. Huizen zijn er om te wonen en niet voor winst. We tekenden dan ook protest aan tegen het uitstellen van deze maatregel. Na lang wachten ligt er als onderdeel van het pakket woningmarktregulerende maatregelen alsnog een voorstel om de opkoopbescherming in te voeren voor. In het collegevoorstel beperkt de bescherming zich echter tot woningen met een waarde van €355.000,-.

Fractievoorzitter Thijs Vos: “Met 3,5 ton kun je in Leiden net een garagebox kopen. Partij Sleutelstad waardeert dat het college parkeervoorzieningen wil beschermen tegen speculanten en buitenlandse investeerders , maar de opkoopbescherming is toch echt bedoeld om woningen te beschermen.”

Vos pleitte daarom in de commissie op de opkoopgrens te verhogen van 3,5 naar 6 ton. Steden als Amsterdam en Utrecht hanteren een vergelijkbare grens. Hiervoor was vooralsnog geen steun. Wel wist Vos samen met CDA-raadslid Sandoval Garcia voldoende steun te verwerven voor een voorstel om de grens in ieder geval te verhogen van €355.000,- naar de NGH-grens: €430.000,-.