Partij Sleutelstad wil opheldering over gebrek aan inspraak rond komst ’drijvend glazen horecapaleis’ Leidse Prinsessekade

 

Partij Sleutelstad wil opheldering over gebrek aan inspraak over het ’drijvend glazen horecapaleis’ aan de Leidse Prinsessekade. Omwonenden en belanghebbenden wisten van niets over de forse uitbreiding van grand café Vlot. Tweehonderd Leidenaars hebben op de valreep bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Fractievoorzitter Thijs Vos is daarom in de pen geklommen om dit zoveelste voorbeeld van mislukte participatie aan te kaarten bij het college.

Uit een recent artikel in het Leidsch Dagblad bleek dat omwonenden en belanghebbenden, zoals de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) en het Waterambacht, niet op de hoogte van de plannen totdat enkele oplettende bewoners de vergunningsaanvraag ontdekten. Het ’drijvend glazen horecapaleis’, zoals het door omwonenden genoemd wordt, gaat de hele kade van brug tot brug bestrijken. Zelfs enkele naburige ondernemers, die eerder waren ingeseind, waren niet op de hoogte van de omvang van de plannen. Meer dan tweehonderd Leidenaars hebben inmiddels bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen uitbreiding.

Partij Sleutelstad heeft schriftelijke vragen gesteld. We willen van het college weten hoe het mogelijk is dat omwonenden en belanghebbenden niet vooraf zijn geïnformeerd over een ontwikkeling van deze omvang. Ook willen we weten wat de rol van de gemeente bij dit plan is geweest of de gemeente bij de ondernemer heeft gewezen op het betrekken en informeren van omwonenden.

Wat ons betreft zijn zowel de participatie en informatievoorziening onvoldoende. Dat is niet voor het eerst bij een initiatief van een private partij: Bij Parel35 op het Waardkerkplein heeft min of meer hetzelfde plaatsgevonden. We willen dat de gemeente bij de initiatiefnemer aandringt om de vergunningsaanvraag in te trekken totdat er fatsoenlijk geparticipeerd is. En we willen dat de gemeente stapt om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurd.