Referendum Roomburgerpark

Vanaf 7 december 2020 kunt u tekenen voor een referendum over het inrichtingsplan voor het Roomburgerpark. Het Roomburgerpark is gelegen aan de Kanaalweg in de professorenwijk. Het referendum is een initiatief van de Vrienden van het Roomburgerpark; een groep buurbewoners die bezorgd is over de gevolgen van het inrichtingsplan voor de natuur in het park en voor uw portemonnee. Het referenduminitiatief wordt gesteund door een brede coalitie van maatschappelijke organisaties. Partij Sleutelstad maakt deel uit van die coalitie.

Wat is er mis met het inrichtingsvoorstel?

Het inrichtingsvoorstel van het college komt in de kern neer op de aanleg van een extra (vierde) hockeyveld voor de hockeyclub. Het extra hockeyveld bestaat uit 6.000 m2 plastic en gaat ten koste van een voor iedereen toegankelijk natuurgebied. De kosten voor de herinrichting van het park zijn vooralsnog door het college begroot op 4,5 miljoen euro. Dat is heel veel geld voor een plastic veld waar eigenlijk geen behoefte aan is.  

Waarom een referendum?

 • De gemeenteraad heeft het college opgedragen om samen met bewoners een breed gedragen inrichtingsvoorstel te maken. De bewoners zijn boos en vinden dat het college zich niet aan deze opdracht heeft gehouden. Zij ervaren dat het college kost wat kost het extra plastic hockeyveld wil aanleggen.
 • Aanleg van een extra plastic veld leidt tot schade aan de natuur die niet volledig kan worden gecompenseerd. Het college negeert de waarschuwingen van deskundigen hierover.
 • Voor de aanleg van het extra plastic veld moet het hele park op de schop. Dit kost de Leidse belastingbetaler 4,5 miljoen euro. Dat is belachelijk veel geld voor een extra plastic veld en het is in tijden van grote budgettaire onzekerheid door de coronacrisis niet aan de bevolking uit te leggen.
 • Het college is voornemens om in meer Leidse parken natuurschoon te offeren voor kunststof sportvelden. Als het lukt in het Roomburgerpark dan is de kans groot dat het ook zal lukken in andere parken. Dit moet beslist worden voorkomen.

Waar kan ik tekenen?

U kunt tussen 7 december 2020 en 18 januari 2021 tekenen via DigiD en op zeven locaties in de stad:

 • Stadskantoor aan de Bargelaan (achter het station)
 • Kantoor van Stedelijk Beheer aan de Admiraal Banckertweg
 • DZB Leiden, Le Pooleweg 11
 • Vijf Meibad, Boshuizerlaan 11
 • Bibliotheek Het Gebouw, Arubapad 4
 • Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4
 • Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6

Teken voor het referendum!

Buurtbewoners willen een referendum over de herinrichting van het Roomburgerpark. Voor 18 januari 2021 zijn er 5.000 ondersteuningen nodig. Daarom is uw steun van groot belang. U kunt het referendumverzoek ondersteunen via DigiD of fysiek op zeven locaties in de stad, waaronder het Stadskantoor, DZB Leiden (Le Pooleweg 11) en het kantoor van Stedelijk Beheer aan de Admiraal Banckertweg.