“Wilt u ook een toren in uw achtertuin?” – Politiek café over LEAD-referendum

Partij Sleutelstad en SP Leiden organiseren op maandagavond 13 mei een politiek café met als thema het referenduminitiatief over de bouw van drie woontorens in Leiden Noord (project LEAD). Het politiek café wordt gehouden vanaf 19:30 in de achterzaal van Café De Vergulde Kruik in de Haarlemmerstraat.
 
Op de avond is er volop gelegenheid voor vragen en discussie over hoogbouw en het LEAD-referendum. Daarnaast zal er voorlichting worden gegeven door een aantal landelijke en lokale deskundigen op het gebied van hoogbouw, stedenbouw en referenda. Namens de initiatiefnemers van het referendum zal Nick Smit aanwezig zijn.
 
Aanleiding voor deze thema-avond is het initiatief van buurtbewoners voor een referendum over LEAD. Vóór 26 mei moeten er 5.000 handtekeningen binnen zijn op de website van de gemeente en op zeven locaties in de stad. Beide partijen en de initiatiefnemers niet alleen inwoners van Leiden Noord aangaat, maar belangrijk is voor heel Leiden. Doordat de gemeente haar eigen regels – waaronder het gemeentelijk maximum van bouwen tot 70 meter – en de toegezegde inspraakprocedures terzijde schuift wordt een precedent geschapen. Met als risico dat Leidenaren elders in de toekomst ook een toren “in de eigen achtertuin” kunnen krijgen.