Sociale huurders kunnen fluiten naar parkeerplaats bij Blokken 1-5: 14 parkeerplaatsen voor 157 huishoudens

Blokken 1-5 aan de Willem de Zwijgerlaan (© Google Maps)

Veertien parkeerplaatsen voor 157 huishoudens. Met een parkeernorm van minder dan 0,1(!) toont sloop-nieuwbouwproject Blokken 1-5 de dramatische gevolgen van het parkeerbeleid dat GroenLinks, D66, PvdA en CDA hebben ingevoerd: De huidige bewoners verliezen allen hun parkeervergunning.

Langs de Willem de Zwijgerlaan worden negentig sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door 157 nieuwbouwwoningen (waarvan 120 sociale huur). Voor deze 157 huishoudens worden op eigen terrein slechts veertien parkeerplaatsen aangelegd – allen voor vrije sector-huurders – terwijl het hun tegelijkertijd verboden wordt om in de omgeving te parkeren.

Vooral voor de huidige bewoners – negentig huishoudens, allen sociale huurders – zijn de druiven zuur: Zij parkeren nu nog op straat, maar als gevolg van het nieuwe parkeerbeleid verliezen zij allemaal hun parkeervergunning.

Partij Sleutelstad-raadslid Thijs Vos vindt het absurd. Hij wist erop dat het college zelf heeft voorgerekend dat één op de drie sociale huurders in stedelijk gebied een auto heeft. Vos: “Sociale huurders zijn de klos van het nieuwe parkeerbeleid. In tegenstelling tot raadsleden werken zij doorgaans niet voor een ministerie of consultancy-bureau naast een centraal station. De auto is voor hun geen luxe-artikel, maar een broodnodig vervoersmiddel om bij hun werk te komen.”