Partij Sleutelstad: Geef de bunker van Transvaal een nieuwe bestemming

© www.bunkerinfo.nl

De bunker van Transvaal moet een nieuwe bestemming krijgen. Partij Sleutelstad heeft hier bij het Bestemmingsplan Morspoortgebied een lans voor gebroken. Dat moet nadrukkelijk in samenspraak met de wijkvereniging Transvaal en de Historische Vereniging Oud Leiden gebeuren.

Aan de Morswegzijde van de Morspoortgebied ligt een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker is op dit moment overwoekerd en heeft geen functie, ondanks dat er al lang in de Leidse politiek wordt gesproken om ‘iets’ met de bunker te doen. Ook nu het Morsportgebied flink op de schop gaat – er komen 550 woningen – zijn er geen concrete plannen.

Bewoners van Transvaal hebben op eigen initiatief drie ideeën uitgewerkt voor de bunker, namelijk als 1) huiskamer voor de buurt, 2) fundering van tiny houses of 3) het doormidden zagen van de bunker zodat bezoekers er doorheen kunnen lopen en letterlijk een dwarsdoorsnede van de bunker kunnen bezichtigen.

In het bestemmingsplan Morspoortgebied heeft de bunker nog geen functie gekregen. Partij Sleutelstad vindt dat de bunker nieuw leven ingeblazen moet worden en dat de voorstellen van de wijkvereniging serieus onderzocht moeten worden. Daarom hebben we samen met het CDA en de Partij voor de Dieren hiervoor een motie ingediend. Deze is unaniem aangenomen.