Partij Sleutelstad stemt tegen boot-verbod

Een nieuwe begroting, een nieuw verbod: Op aandringen van Partij voor de Dieren, D66 en GroenLinks worden boten die niet elektrisch of handmatig aangevoerd worden straks geweerd op de singels en de grachten. Partij Sleutelstad heeft tegen dit onzalige plan gestemd.

Concreet betekent het voorstel dat er alleen nog ligplaatsvergunningen worden gegeven aan elektrische bootjes. Later zullen bestaande ligplaatsvergunningen worden ingetrokken en komt er zelfs een invaarverbod.

“Groene symboolpolitiek van de verkeerde soort,” zo duidde raadslid Famke Güler het voorstel van PvdD en D66: “De meeste mensen varen een aantal keer per jaar. Het kost een fortuin om een verbrandingsmotor te vervangen met een elektrische bootmotor. De kosten die mensen moeten maken staat op geen enkele manier in verhouding met de uitstoot. Die is ten opzichte van autoverkeer verwaarloosbaar. Laat staan ten opzichte van de luchtvaart en de industrie.”

Het voorstel staat niet opzichzelf. Raadslid Famke Güler: “Al enkele jaren worden er door partijen in deze raad allerlei voorstellen gedaan om Leidenaren verboden op te leggen. Geen auto meer. Geen vlees meer. En binnenkort dus ook geen bootje meer.”

Daarmee verwijst Güler naar de vele bouwplannen waar sociale huurders uitgesloten worden van een parkeerplaats, de motie om de bitterbal bij de gemeente te verbieden en het idee van GroenLinks en PvdD om hamburgertenten via bestemmingsplannen te weren.