Gotspe: College onverbiddelijk over participatie-boycot Burgerinitiatief Heel Noord, zelfs na excuses

Het is ongekend: Het Leidse stadsbestuur heeft alle samenwerking en communicatie opgezegd met het burgerinitiatief Heel Noord, Één Tuin zelfs nadat het burgerinitiatief excuses heeft aangeboden voor fouten die zijn gemaakt. Dat een stadsbestuur niet met haar eigen inwoners in gesprek wil is een gotspe. Die opstelling kan alleen maar afgewezen worden.

Het botert al lang niet tussen het college en het burgerinitiatief Heel Noord Één Tuin, waarin diverse bewoners, verenigingen en sportclubs zijn verenigd met het doel om samen aan een beter Leiden Noord te bouwen. Bij de gebiedsontwikkeling is het burgerinitiatief en het alternatieve plan waar ze mee kwam volledig genegeerd door de gemeente totdat de plannen al af waren. De oppositie gaf het college daarvoor een halfjaar geleden al een gele kaart.

De relatie tussen de gemeente en het burgerinitiatief heeft daarna door twee incidenten een dieptepunt bereikt. Partij Sleutelstad keurt deze incidenten niet goed. Het burgerinitiatief heeft hier echter ruiterlijk excuses voor aangeboden en/of direct afstand genomen.  

Daarmee zou de kous af moeten zijn. Mensen maken fouten en verdienen een tweede kans. Een stadsbestuur dat uit wrok en ijdelheid vasthoudt aan vetes uit het verleden geeft het slechte voorbeeld aan de samenleving. Het is een kwalijke zaak dat de gemeente zich afkeert van initiatieven uit de samenleving.

Een motie van Partij Sleutelstad die het college opriep om de participatie-boycot op te heffen en weer in gesprek te gaan met het burgerinitiatief kreeg volle steun vanuit de oppositie. De coalitiepartijen sloten zich daarentegen als een blok rond bouwwethouder Julius Terpstra, die herstel van samenwerking zelfs na excuses ten stelligste ontraadde.