Motie van CDA, VVD en Partij Sleutelstad om regels bij toeristische verhuur te handhaven verworpen

© Tada Images / Shutterstock

Leiden gaat toeristische verhuur reguleren: onder strenge regels mogen Leidenaren hun woning verhuren aan toeristen. Het ontbreekt echter aan handhaving van deze regels. Op initiatief van CDA’er Sebastiaan van der Veer hebben CDA, VVD en Partij Sleutelstad daarom een motie ingediend die het college oproept om alsnog met een plan voor handhaving te komen en bij handhaving net als in Amsterdam gebruik te maken van digitale middelen.

Het voorstel werd door een kleine meerderheid verworpen. De collegepartijen en Partij voor de Dieren stemden tegen.

Partij Sleutelstad is overigens wel akkoord gegaan met het reguleren van toeristische verhuur. Het huidige verbod werkt namelijk niet: ondanks dat het niet is toegestaan worden woningen op dit moment uitgebreid verhuurd aan toeristen via verhuurdiensten als AirBnB. Bij legalisering staat de landelijke wetgeving extra mogelijkheden toe om te reguleren en te handhaven bij overlast en het onttrekken van woningen aan de woningmarkt. In Amterdam is na regulering het aanbod via AirBnB met driekwart afgenomen.

In Leiden gaat een registratieplicht gelden en mogen woningen slechts voor maximaal 30 dagen verhuurd worden. Indien de toeristische verhuur tot overlast blijft leiden dienen wat Partij Sleutelstad betreft zwaardere middelen worden ingezet zoals een meld- of vergunningplicht.