Jongeren in Leiden moeten veilig en gelukkig kunnen opgroeien. Als jongere kom je bij de gemeente pas in beeld wanneer veilig en gelukkig opgroeien niet langer vanzelfsprekend is. De gemeente voorziet in hulp aan ouders bij het opvoeden door de inzet van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Voor ernstiger problematiek, zoals (een vermoeden van) kindermishandeling, wordt al dan niet via een melding bij Veilig Thuis het Jeugd- en Gezin Team (JGT) ingeschakeld en wordt er samengewerkt met tal van gecontracteerde jeugdhulpverlenende instellingen. Jongeren zelf kunnen met vragen over opgroeien terecht bij het team van ‘Hoe zit dat?’.
In de praktijk echter blijkt dat niet alle Leidse ouders bij de hulpverlening goed terecht kunnen. Voor ouders die de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn, is de drempel om met opvoedvragen naar het CJG te gaan (te) hoog. Wanneer deze ouders meer structurele of intensievere hulp nodig hebben, wordt te vaak geen adequate hulp ingezet omdat de gecontracteerde jeugdhulpverlenende instelling geen contact kan maken met de ouders in de eigen taal of de cultuur van de ouders niet begrijpt. Dat dit negatieve gevolgen heeft voor betrokken kinderen behoeft geen betoog.
Ieder kind heeft recht op hulp en zorg en de inzet daarvan mag niet afhankelijk zijn van de taalvaardigheid van zijn of haar ouders. PS is van mening dat de gemeente in het bestek van de aanbestedingsprocedure van de jeugdhulpverlening moet eisen dat instellingen voorzieningen treffen om ouders die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, adequaat hulp te bieden. Bij voorkeur zorgen instellingen ervoor dat zij beschikken over intercultureel samengestelde teams waarin kennis over niet-Westerse culturen is geborgd.
De gemeente zal er zorg voor dragen dat alle gezinnen in Leiden die een beroep doen op jeugdhulpverlening door gekwalificeerde professionals worden geholpen. Er wordt geen uitzondering meer gemaakt voor niet-Westerse gezinnen die voor jeugdhulpverleners zogenaamd moeilijk bereikbaar zijn. De gemeente zal zich niet meer bezondigen aan soft bigotry of low expectations.
PS vindt dat participatie van burgers een kernwaarde is in ieder lokaal besluitvormingsproces. Participeren moet je echter leren en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom stelt PS voor dat de gemeente onderzoekt op welke wijze zij jongeren in Leiden het beste bij besluitvorming over het jongerenbeleid kan betrekken. Wij kunnen ons voorstellen dat jongeren in bijvoorbeeld de vorm van een jongerenpanel een adviserende rol krijgen bij besluitvorming die hen aangaat.
Partij Sleutelstad is voorstander van drugsvrije zones rond in ieder geval scholen. In deze zones komt extra politie- en handhavingsinzet tegen drugshandel en -overlast met structurele controles. In andere gemeentes is gebleken dat met een dergelijke aanpak drugsoverlast afnam.
Aan dit onderdeel wordt gewerkt.
Aan dit onderdeel wordt gewerkt.
De vraag naar jeugdhulp is de afgelopen jaren flink gestegen en met het huidige budget komt de gemeente Leiden daarmee niet uit. Het recht van
De gemeente Leiden staat voor een belangrijke keuze: als gevolg van tegenvallende rijksinkomsten, stijging van de kosten in de jeugdzorg en de gevolgen van de
Maandag 25 mei is het pamflet De Leidse Zomer gelanceerd. Het pamflet is gezamenlijk door zes Leidse partijen opgesteld en roept op tot een levende én verantwoorde zomer met veel bruisende activiteiten die op gepaste wijze wel kunnen. Uitgangspunt moet zijn wat met aanpassingen wel kan en niet wat niet. Daarmee ondersteunen we tevens onze zwaar door de Coronacrisis getroffen ondernemers. Partij Sleutelstad draagt hier uiteraard met veel enthousiasme aan bij.
Partij Sleutelstad
Pieter de la Courtstraat 13
2313 BP Leiden
info@partijsleutelstad.nl
IBAN: NL46 INGB 0006 2508 42
.
ANBI-gegegevens
AVG / Privacybeleid
Ontwerp & realisatie door Webprepare